"Родовід" занурився в "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід" занурився в "Надра"

Кредит&Депозит
9957
Про це повідомило поінформоване джерело в Національному банку. До держбанку перейдуть пасиви банку на загальну суму близько 7,2 млрд. грн., а також активи за балансовою вартістю. Найбільш ласий шматочок - мережа відділень - тимчасовому адміністраторові банку вдалося зберегти для Дмитра Фірташа, який може офіційно стати співвласником банку незабаром після виборів.
У переддень зміни президентської вертикалі, до якої відноситься і Національний банк, НБУ прийняв компромісне рішення про переведення рахунків вкладників з банку "Надра" до "Родовід Банку", як того вимагало грудневе рішення Кабміну.
При цьому центробанк так виписав схему переведення, що вона повинна повністю задовольнити Дмитра Фірташа, як одного з потенційних покупців банку після його оздоровлення. Після цього в банку може статися призначення нового менеджменту - головою правління банку може стати колишній тимчасовий адміністратор Укргазбанку Олександр Соколов.
В НБУ повідомили, що з банку в банк будуть переведені рахунки приватних клієнтів на суму близько 7,2 млрд. грн. і активи приблизно на таку ж суму. "Активи будуть переведені за балансовою вартістю. Потім вже на балансі "Родовід Банку" вони будуть оцінені, і банк визначить потребу в докапіталізації з боку держави", - пояснив представник центробанку. За його оцінками, сума необхідної докапіталізації банку буде близька до оцінок, що спочатку давалися, - на рівні 5,5-6 млрд. грн.
Нагадаємо, Кабмін розглядав різні варіанти зниження цієї суми, у тому числі і передачу частини відділень банку "Надра" до "Родовід Банку". Проте тимчасовому адміністраторові банку "Надра" Валентині Жуковській вдалося відстояти цей актив, що має реальну цінність для нових власників банку, якими найближчим часом можуть стати компанії, близькі до Дмитра Фірташа. Сама Жуковська коментувати щось відмовилася.
Як повідомив директор департаменту із рекапіталізації банків Мінфіну Теймур Багіров, він не чув про те, що ведеться мова про ліквідацію "Надр". "У грудні було прийнято постанову Кабміну про переведення депозитів фізосіб із "Надр" до "Родовід Банку". Наскільки я розумію, НБУ в принципі згоден з такою логікою, тому таке рішення, швидше за все, буде реалізовано", - заявив чиновник.
Банкіри здивовані діями Нацбанку. "Виходить дуже красиво: всі проблеми з банку держава узяла на себе, а новому власникові дістанеться більш-менш чистий актив. Це в капіталістичній риториці називається "Приватизація прибутків і націоналізація збитків", - заявив один з авторитетних банкірів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас