"Ъ": Нацбанк збирає позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк збирає позичальників

Кредит&Депозит
1637
Нацбанк вирішив зобов'язати банки подавати інформацію про своїх боржників до інформаційної системи "Реєстр позичальників", аби банки і НБУ отримали можливість оперативно виявляти злісних неплатників. До бази планується включати всіх позичальників із сумою боргу понад 10 тис. грн.
Експерти вважають, що НБУ створює альтернативу бюро кредитних історій, що діє, але це стане можливо лише після зміни законодавства. У розпорядженні Комерсант-Україна виявився проект положення Нацбанку "Про єдину інформаційну систему (ЄІС) 'Реєстр позичальників'".
У НБУ уточнили, що реєстр існує з 2002 року і зараз з ним працюють 154 банки із 182 діючих. "Інформацію банки подають на добровільній основі. Ми хочемо поліпшити цю систему та обговорюємо з експертами принципи наповнення реєстру", - сказав директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков.
В проекті, розробленому директором департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання і нагляду НБУ Наталією Іваненко, описана процедура укладення договору банку з НБУ про передачу йому інформації про позичальників. Після цього банк зобов'язаний формувати і пересилати НБУ інформацію про позичальників з простроченою заборгованістю понад 10 тис. грн. "Банк-учасник надає інформацію до ЄІС 'Реєстр позичальників' в 10-денний термін з дня зарахування заборгованості позичальника на рахунки простроченої заборгованості, - йдеться в документі. - Інформація про юридичних осіб-позичальників надається з обов'язковою вказівкою даних про засновників і керівництво". У новому положенні банки, у тому числі з тимчасовою адміністрацією і ті, які знаходяться в стані ліквідації, "забезпечують внесення інформації до реєстру".
Для функціонування реєстру в департаменті банківського нагляду НБУ планується створити окремий підрозділ. При цьому ідею актуалізації реєстру запропонували самі банкіри. "Цю ідею на одній із зустрічей голів найбільших і великих банків із Володимиром Стельмахом в листопаді минулого року висловив Вадим Пушкарьов (голова правління ВТБ Банку, в 2003-2005 роках директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ)", - розповів топ-менеджер одного з великих банків.
Після цього НБУ телеграмами в грудні минулого року і січні поточного намагався оживити подачу банками інформації до реєстру. Своє небажання ділитися проблемною інформацією з НБУ один з банкірів пояснив анонімно: "Зараз ніхто не хоче возитися з цим реєстром, адже і в НБУ доки немає для нього нормальної бази. А у кого на столі спливе інформація - невідомо".
За словами банкірів, набагато зручніше купувати інформацію про позичальників в офіційно працюючих бюро кредитних історій (БКІ). "З моменту створення реєстру пройшло багато часу, і з'явилися БКІ, в яких накопичена не лише погана, але і хороша інформація, яка протягом двох днів актуалізується, - пояснив начальник управління операційних ризиків Платінум Банку Андрій Ігнатов. - У зв'язку з тим, що в реєстрі буде не зовсім повна інформація і вона непридатна для сегменту роздрібного кредитування, яким ми займаємося, нам, як і багатьом банкам, вона мало знадобиться".
Банкіри зазначають, що НБУ намагається замінити БКІ, як це сталося в Росії, але не врегулював питання продажу інформації про проблемних позичальників. На їхню думку, після набуття чинності в 2006 році закону "Про організацію формування і обігу кредитних історій", згідно із п. 5 завершальних положень, НБУ протягом півроку повинен був ліквідовувати свій реєстр. "Цей вид діяльності відноситься до ліцензійних. Створення такої бази не відповідає закону", - підкреслила директор Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антоніна Паламарчук. Тому регулювальник вже почав роботу над проектом змін до закону "Про НБУ" і "Про банки і банківську діяльність", - повідомив Новіков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас