Експерти: Ротація керівництва Мінфіну і НБУ вимагатиме від нового президента проведення додаткових консультацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ротація керівництва Мінфіну і НБУ вимагатиме від нового президента проведення додаткових консультацій

608
Прийняття рішення про ротацію керівництва Міністерства фінансів і Національного банку України (НБУ) вимагатиме від нового президента країни проведення додаткових консультацій з політичними силами і бізнес-колами, припускають українські експерти.
При цьому українські незалежні аналітики і банкіри украй обережні з прогнозами щодо персон, які можуть очолити ключові для фінансових ринків державні інститути: з 19 опитаних у вівторок агентством "Інтерфакс-Україна" банкірів і експертів наважилися відповісти лише п'ятеро.
Учасники опитування не бачать беззастережних претендентів на пост глави НБУ і міністра фінансів після вступу на посаду глави держави Віктора Януковича, який, за даними обробки 99,98%, електронних протоколів дільничних виборчих комісій, випереджає Юлію Тимошенко на 3,49%.
"Особа не важлива, важливі дії. Поки говорити про призначення рано, бо політичні консультації щодо цих рішень ще в початковій стадії", - сказав аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
"Попередні підсумки виборів президента дозволяють передбачити, що Янукович не зможе одноосібно прийняти рішення про призначення глави НБУ. Буде потрібен час для відповідних переговорів", - відзначив топ-менеджер одного з найбільших банків.
"Не виключено, що перший час як найбільш компромісна фігура на посту глави Нацбанку залишиться Стельмах (чинний глава НБУ Володимир Стельмах - ІФ)", - передбачив глава правління одного з найбільших банків.
"Банківське співтовариство зацікавлене в тому, аби Нацбанком керували професіонали, і проти заполітизування НБУ. Президентські вибори відбулися. Ми чекаємо відновлення політичної стабільності в країні, і це має стати ще одним чинником для швидкого виходу економіки і банківської системи з кризи", - відзначив глава правління ОТП Банку Дмитро Зінков під час інтернет-конференції у вівторок.
Як повідомлялося, банкіри в грудні 2009 року (напередодні завершення терміну повноважень чинного глави Нацбанку) називали шістьох можливих кандидатів на посаду голови НБУ.
Фінансисти допускали, що НБУ продовжить керувати В.Стельмах. У числі потенційних кандидатів також назвалися близькі до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко заступник міністра фінансів Олександр Савченко і голова Держфінпослуг Віктор Суслов.
Крім того, серед претендентів називалися заступник глави Партії регіонів Сергій Льовочкін і перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов. Банкіри також допускали призначення главою НБУ першого заступника глави секретаріату президента Олександра Шлапака, який працював разом з кандидатом в президенти Сергієм Тігіпком, коли той очолював Нацбанк.
Кажучи про можливі ключові зміни в політиці центрального банку в разі зміни глави Нацбанку, експерти допускали пом'якшення монетарної політики. В той же час не відкидалося і збереження поточних підходів до роботи центрального банку.
"Враховуючи проблеми бюджету, ключовою зміною може стати пом'якшення монетарної політики і емісія на покриття частини дефіциту", - сказав О.Жолудь.
"Ми не чекаємо яких-небудь кардинальних змін в політиці центробанку в разі зміни його керівництва. Впродовж останніх чотирьох років НБУ досить послідовно деполітизувався", - підкреслив глава правління банку "Фінанси і Кредит" Володимир Хливнюк.
Щодо перспектив Мінфіну банкіри одностайно висловилися за те, що при зміні керівництва істотної зміни його функціонування не станеться.
"При новому керівництві в роботі Мінфіну практично нічого не поміняється. Мінфін продовжить своє функціонування як інструмент ручного управління. Хіба що можуть змінитися пріоритети щодо регулювання фінансових потоків", - сказав глава правління одного з найбільших банків.
"Хто б не очолив Мінфін - це певна жертва, прохідна фігура", - додав він.
При цьому банкіри і експерти розходяться в прогнозах щодо термінів затвердження державного бюджету на 2010 рік. Україна може отримати головний фінансовий кошторис як вже в кінці лютого, так і не раніше середини травня 2010 року - залежно від подальшого розвитку політичної ситуації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас