Уряд знов пропонує диференційовані ставки єдиного податку для СПД-фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд знов пропонує диференційовані ставки єдиного податку для СПД-фізосіб

3182
Встановити диференційовану ставку по сплаті єдиного податку, максимальний розмір якого нині складає 200 грн/місяць, з прив'язкою до мінімальної заробітної плати пропонує Кабінет міністрів України. Відповідний законопроект "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва" (№4112-2) уряд зареєстрував у парламенті.
"Прив'язка до мінімальної заробітної плати дозволить в майбутньому не вносити додаткових змін до законодавства з метою корекції розміру обсягу у зв'язку зі зростанням рівня інфляції або інших економічних показників", - сказано в пояснювальній записці до документа.
Чинним законом "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати" з 1 січня 2010 року мінімальний розмір заробітної плати встановлений на рівні 869 грн., який з 1 квітня буде підвищений до 884 грн.
Урядовий законопроект встановлює ставку єдиного податку для фізичних осіб - підприємців у межах 4-40% від мінімальної заробітної плати при виручці в розмірі до 1000 мінімальних заробітних плат, при виручці понад 1000 до 1500 мінімальних зарплат ставка єдиного податку встановлюється на рівні 40-74% мінімальної заробітної плати.
В той же час для юридичних осіб - платників єдиного податку збережені чинні ставки єдиного податку - 6% (із сплатою ПДВ) і 10% (без ПДВ) від обсягу виручки.
У відповідності з проектом закону, збільшується граничний обсяг виручки від реалізації і складає для фізичних осіб до 1500 мін. заробітних плат (1,3 млн грн.), для юридичних осіб - 15000 мін. заробітних плат (13 млн грн.).
Як повідомляється в пояснювальній записці, проектом також передбачена відповідальність і за порушення положень законопроекту в частині порядку здійснення розрахунків і діяльності, на яку не поширюється спрощена система оподаткування. При цьому дохід, отриманий платником єдиного податку в результаті здійснення такої діяльності, оподатковується по загальній системі оподаткування без анулювання свідоцтва.
Новацією законопроекту є отримання такого свідоцтва без обмеження терміну його дії за умови дотримання порядку вживання спрощеної системи оподаткування.
На думку авторів, законопроектом вирішується питання сплати страхових внесків платниками єдиного податку, який дозволить забезпечити соціальний захист підприємців і, відповідно, збільшить надходження до пенсійного фонду та інших відповідних фондів.
Як повідомлялося, зараз максимальний розмір єдиного податку, за яким працюють приватні підприємці-спрощенці, складає 200 грн/місяць, з яких до Пенсійного фонду перераховується 42%, або 84 грн.
В той же час уряд в травні 2009 року постановив, що Пенсійний фонд на три роки припинить проведення перевірок фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які працюють на єдиному і фіксованому податку, які доплачуватимуть до Пенсійного фонду (ПФ) як мінімум до мінімального розміру страхового внеску.
Крім того, протягом 2009 року в парламенті були зареєстровані декілька законопроектів, що регулюють оподаткування за спрощеною системою. Зокрема, уряд в одному зі своїх законопроектів в даній сфері пропонував скасувати ринковий збір в цілому і замінити його 15%-ним податком від суми, що перевищує 119 тис. грн. для фізичних осіб-підприємців, при фіксованій ставці оподаткування, а також ввести вказану ставку оподаткування для платників єдиного податку в разі, якщо їх річний виторг перевищує 500 тис. грн.
Законопроект народного депутата фракції НУ-НС Анатолія Гриценка передбачав встановлення єдиного податку на рівні від 35 грн. до 350 грн., або у розмірі 6-10% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) для суб'єктів малого підприємництва, і розділити їх на три категорії залежно від видів економічної діяльності, річного виторгу (валового доходу) і кількості найнятих робітників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас