Точка зору: Зростання цін на цукор і молоко в Україні може створити "ланцюгову реакцію" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Зростання цін на цукор і молоко в Україні може створити "ланцюгову реакцію"

Аграрний ринок
2716
Зростання індексу цін виробників (ІЦВ) на 1,8% в січні 2010 р. відносно грудня є найвищим показником за останні 12 місяців, хоча і досить низьким у порівнянні з попередніми роками. Прискорення споживчої інфляції знов стає значною економічною проблемою для України, а зростання цін на такі продукти, як цукор і молоко, може створити ланцюгову реакцію на ціни на інші продовольчі товари. Таку думку висловили аналітики інвестиційної групи (ІГ) "Сократ".
Як повідомив Державний комітет статистики України, інфляція в продовольчому секторі склала 3,2% м/м і зробила найбільший внесок до січневого ІЦВ. Ціни на цукор (14,7% м/м), овочі (14,3% м/м), сир (9,8% м/м), молоко (7,7% м/м) і вершкове масло (6,2% м/м) зросли найбільше. На думку аналітиків ІГ "Сократ", прискорення інфляції, з одного боку, є позитивним чинником для виробників, але в той же час чинить тиск на процентні ставки і стабільність національної валюти.
"Останній сплеск інфляції викликаний недовиробленням на ринках цукру і молочних продуктів і меншою мірою монетарними причинами. Цукор, молоко і вершкове масло є основними компонентами для багатьох продуктів харчування, і зростання цін на ці продукти створить ланцюгову реакцію на ціни на інші продовольчі товари", - відзначають експерти.
За прогнозами аналітиків ІГ "Сократ", в 2010 р. середньорічний індекс споживчих цін (ІСЦ) в Україні може зрости на 15%.
Нагадаємо, в січні 2010 р. відносно минулого місяця інфляція в Україні досягла 1,8%. До січня 2009 р. зростання споживчих цін склало 11,1%.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас