Цукор потрапив у негоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукор потрапив у негоду

Аграрний ринок
935
В нинішньому році світовий дефіцит цукру складе більше 12 млн т, на 43% більше, ніж очікувалося раніше. Тому в II півріччі не варто чекати стабілізації цін на цукор ні в світі, ні в Україні.
Через погані погодні умови в Мексиці, Китаї і Таїланді прогнози дефіциту цукру в світі підвищені на 43%, до 11,92 млн т, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на брокера Kingsman SA Джонатана Кінгсмана. Раніше прогнозувалося, що дефіцит цукру в світі складе лише 8,32 млн т. "Таїланд і Мексика - найбільші постачальники цукру-сирцю на світовому ринку, їх недостатні обсяги виробництва цукру призводять до зростання цін на продукт", - пояснив директор аналітичного агентства ААА Сергій Наливка.
В нинішньому році через посушливу і холодну погоду в Китаї дефіцит цукру досягне 3,3 млн т, говориться в повідомленні Bloomberg: "Найбільший в світі споживач продукту - Індія - додатково імпортує 2,5-3 млн т, а третій за розмірами споживач цукру в Азії - Пакистан - купить 1,25 млн т цукру. Уряд цієї країни вже скасував мита на його ввезення". За словами Кінгсмана, обсяг виробництва цукру в світі, як очікується, не перевищить 150,93 млн т при обсязі споживання 162,85 млн т.
Ціни на цукор в світі почали зростати з травня минулого року через посуху в Індії і велику кількість опадів в Бразилії, що призвело до зниження обсягу виробництва продукту в країнах. 1 лютого ціни на цукор на Лондонській товарній біржі досягли рекордного за останніх 29 років значення - $753,6/т, при цьому ціна цукру-сирцю на біржі в Нью-Йорку дорівнювала $645/т. Повідомлення про зниження обсягів виробництва цукру в Таїланді, Мексиці і Китаї означає, що стабілізації світових цін на цукор, яка, як очікувалося, настане в II половині року, не станеться, вважає Сергій Наливка. Схоже, світові ринки цукру страждатимуть від дефіциту протягом всього 2011 року, зазначив старший партнер Kingsman Том Макніл.
В Україні з початку року ціни на цукор підвищилися на 19,7% і станом на вчора становили 8,6 тис. грн/т в оптовій торгівлі і 10-12 грн/кг в роздробі. Стримати зростання цін влада намагається за допомогою контролюючих органів - вчора в.о. голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко повідомив про порушення справи за фактом антиконкурентних дій на ринку цукру, які спричинили зростання цін на цукор. "Після завершення розслідування ми зможемо назвати конкретних винуватців", - сказав він. Нагадаємо, що влітку 2005 року за штучне завищення цін на цукор комітет оштрафував деяких виробників і оптовиків на 17 млн грн.
Крім того, перевірки операторів ринку цукру проводить Держцінінспекція - вона має намір штрафувати виробників продукту, що допустили необґрунтоване підвищення цін (див. Ъ від 1 лютого). А міністр економіки Богдан Данилишин в минулу середу заявив, що уряд Юлії Тимошенко добиватиметься притягнення до кримінальної відповідальності винних в необґрунтованому підвищенні цін на цукор в січні.
Але з урахуванням того, що запасів цукру в країні буде досить лише до травня, ціни на нього, не дивлячись на дії контролюючих органів, зростатимуть і далі, говорить Сергій Наливка. Торік в Україні було вироблено 1,3 млн т, за квотою СОТ ввезено лише 64 тис. т цукру-сирцю. При цьому обсяг споживання продукту становить 2-2,2 млн т. Наскільки можуть зрости ціни, залежатиме від того, коли до України ввезуть цукор-сирець в рамках квоти СОТ (267 тис. т). Поки Мінекономіки не видає ліцензії на ввезення цукру-сирцю, говорять учасники ринку.
Якби цукор завезли зараз, то з врахуванням вартості за умов CIF Чорне море $640/т його ціна в оптовій торгівлі склала б близько 9 тис. грн/т, підрахував Наливка. Якщо його взагалі не ввезуть, роздрібні ціни на нього можуть зрости до 20 грн/кг, упевнені в Українській аграрній конфедерації.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас