Китай скуповує енергоресурси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай скуповує енергоресурси

Енергетика
910
Китай домовився про закупівлю в цій країні вугілля на $60 млрд. протягом 20 років.
Китайська держкомпанія China Power International Development Ltd. (CPI) та австралійська Resourcehouse Ltd уклали найбільший в історії контракт на постачання з Австралії до Китаю кам'яного вугілля. Сума операції становить $60 млрд. За умовами контракту китайська компанія щороку отримуватиме з Австралії 30 млн. т вугілля. Термін дії угоди розрахований на 20 років. Договір набуде чинності в 2014 р.
Вугілля добуватиметься на копальні в австралійському штаті Квінсленд. Глава Resourcehouse Клайв Палмер повідомив, що інженерні роботи та управління будівництвом при видобутку енергетичного вугілля здійснюватиме Металургійна корпорація Китаю (Metallurgical Corp of China, MCC). Операція була частково профінансована Банком Китаю (Bank of China), який виділив кредит на $6 млрд. При цьому Клайв Палмер особливо відзначив, що проект на 100% належить австралійській стороні. Планується, що роботи за контрактом почнуться наприкінці 2010 р.
"Угода із China Power International є найбільшим експортним контрактом в історії Австралії. Це найбільша в історії країни окрема, несиндикована фінансова угода, і інтерес з боку Китаю підкреслює силу проекту і ті вигоди, які отримає штат Квінсленд зокрема і Австралія в цілому при формуванні нового вугільного регіону світового класу", - заявив глава Resourcehouse Клайв Палмер.
Аналітик із вугільної промисловості Хуан Тен стверджує, що китайська China Power International Development підписала вигідну угоду: ціна постачань вугілля за контрактом виявилася істотно меншою, ніж на китайському ринку. За підписаним на 20 років вугільним контрактом, середня ціна вугілля буде в межах 600-700 юанів ($88-102) за 1 т. За словами Хуана Тена, це дешевше, ніж на китайському ринку, де ціна становить близько 800 юанів ($117,6) за 1 т.
В теперішній час на частку вугілля в загальній структурі енергоспоживання Китаю припадає близько 70%. Китай володіє найбільшими запасами вугілля в світі і є найбільшим світовим виробником вугілля. Проте в 2009 р. Китай став купувати вугілля за кордоном. Хуан Тен називає основними причинами закупівель вугілля за межами Китаю зростаюче споживання сталі, цементу та електроенергії (всі ці галузі вимагають багато вугілля), а також холодну зиму 2009 р., коли багато вугілля було витрачено на опалювання північних і центральних районів Китаю.
Крім вугілля, найближчими роками Китай збільшуватиме закупівлі зрідженого природного газу. Заступник голови Державного комітету у справах розвитку і реформ, глава Державного управління у справах енергетики Чжан Го-бао повідомив, що Китай має намір збільшити імпорт з-за кордону зрідженого природного газу для того, щоб пом'якшити недостатність постачань на внутрішньому ринку. За словами Чжан Го-бао, китайська влада планує форсувати будівництво в приморських районах терміналів із прийому зрідженого природного газу, трубопровідної мережі і резервуарів.
За даними китайської влади, у 2009 р. Китай купив за межами країни близько 3,5 млн. т зрідженого природного газу, що склало 500 млн. куб. м. Таким чином, частка імпортного природного газу в загальному обсязі його споживання в Китаї (85 млрд. куб. м) наблизилася до 6%. Термінали з прийому зрідженого природного газу вже побудовані в Шеньчжені, Путяні і Шанхаї. Китайський уряд планує розпочати спорудження нових терміналів з прийому зрідженого природного газу в Чжухає і провінціях Шаньдун.
Наразі Китай імпортує зріджений природний газ з Австралії, Індонезії, Малайзії, Катару і Папуа - Нової Гвінеї. Чжан Го-бао закликає китайські енергетичні компанії укладати якомога більше довгострокових контрактів із закордонними експортерами зрідженого природного газу на тлі перевищення пропозиції над попитом енергоносіїв на міжнародному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас