Експортери знижують поставки зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери знижують поставки зернових

Аграрний ринок
733
Якщо так піде і далі, експорт за підсумками місяця зменшиться більш ніж в два рази. Ця тенденція може зберегтися до кінця маркетингового року, якщо уряд не реструктуризує борги із ПДВ.
"Темпи постачань зернових за вісім днів лютого склали 150 тис. т, що дозволяє зробити невтішний прогноз. За підсумками місяця ми можемо вийти на показник близько 1 млн. т, тоді як торік місячні обсяги відвантажень становили не менше 2-2,6 млн. т", - розповів "i" гендиректор Української зернової конфедерації Сергій Стоянов. Загальний обсяг експорту на даний момент, за даними Української аграрної конфедерації, склав 15,5 млн. т, що менше від заявлених раніше МінАП даних.
Зниження експорту почалося ще на початку року, свідчить аграрна конфедерація. Так, вже в січні обсяг постачань зерна на зовнішні ринки впав до 1,78 млн. т. З основних продуктів загальне падіння до грудня минулого року становило 180 тис. т. І лише ячмінь набрав в експортній вазі все ті ж 180 тис. т. У результаті січневі постачання виявилися нижчими за показники жовтня і листопада 2009 р. на 700 і 600 тис. т відповідно. І схоже, ця тенденція зберігатиметься і в лютому.
Зменшити апетит великих постачальників до вивезення зернових змусила, на думку аналітиків, державна політика в частині відшкодування ПДВ. За деякими даними, заборгованість уряду перед великими експортерами перевалила за 5 млрд. грн. На деяких підприємствах розмір невідшкодованого податку становить близько 1 млрд. грн. Внаслідок цього, на думку Стоянова, компанії-експортери змушені були припинити закупівлю зерна в портах, аби перейти на валютні контракти з продавцями зерна. Для останніх такі зміни як сніг на голову. Фактично така стратегія дозволить експортерам залатати діри в бюджетах і зменшити втрати. Для виробників це вимивання коштів, які вони пустили б на посівну. Тому, ймовірно, вони з небажанням укладають пропоновані контракти.
Країна унаслідок ситуації, що складається, з відвантаженнями недорахує валютної виручки. Так, за попередніми даними, в поточному маркетинговому році Україна продасть не більше 20 млн. т зернових культур, що менше від торішніх показників на 5-6 млн. т.
"В цьому сезоні виручка експортерів зерна складе не більше $2-3 млрд., тоді як торішній показник становив не менше $3-3,5 млрд.", - вважає генеральний директор компанії "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов.
Найбільші компанії уникають коментарів на тему про передбачувані постачання до кінця року. Вочевидь, вичікують: чи вдасться домовитися про повернення втрачених сум ПДВ? Результат переговорів дозволить спланувати обсяги до кінця року. Але лідери експорту і так відомі. До трійки увійшли такі підприємства, як "Нібулон", "Луї Дрейфус" і "Альфред С. Топфер".
Аналітики дещо розходяться в думці, як ситуація, що склалася з падінням експорту, позначиться на цінах зернових. "Швидше за все, до липня ціни збережуть стабільність", - вважає Сергій Феофілов. Аналітик компанії "Дрегон Кепітал" Тамара Левченко оптимістичніша. "Зростання цін може скласти 5-10%", - вважає вона. При цьому аналітик підрахувала, що маржа великих експортерів становить понад 10-11%. "Це робить бізнес із постачання зернових, як і раніше, привабливим", - говорить Левченко.
Не виключено, що зростання цін все-таки відбудеться незабаром. Цілком імовірно, що компанії-експортери досягнуть цього якраз за рахунок скорочення експортних постачань за кордон.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас