"Ъ": Торги пройшли повз вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Торги пройшли повз вибори

Фондовий ринок
625
Очікування перемоги Віктора Януковича на президентських виборах не додали оптимізму фондовому ринку. На вчорашніх біржових торгах активи депутатів Партії регіонів торгувалися з різноспрямованою динамікою, так само як і компанії політиків з БЮТ. Їх висхідне зростання станеться лише після вливань на ринок нових коштів, що очікується після обрання нового прем'єр-міністра країни, запевняють торговці цінними паперами.
Перша торговельна сесія українського фондового ринку після другого туру президентських виборів показала різноспрямовану динаміку. Індекс ПФТС виріс на 0,31%, а "Української біржі" - впав на 0,45%. Майже весь день індекси рухалися в бічному тренді на рівні закриття п'ятничних торгів. Збереження вузьких спредів на "Українській біржі" дозволило їй втримати активних гравців (обсяг торгів склав 20,4 млн грн., тоді як в п'ятницю - 39,6 млн грн.).
Більш широкі спреди на ПФТС призвели до зниження активності в другій половині дня - обсяг торгів в сегменті акцій склав 9,9 млн грн. (13,8 млн грн.), сказав глава аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин. Оперативні підсумки виборів показали перемогу лідера Партії регіонів Віктора Януковича, який випередив конкурента - прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, - на 3,2% і набрав 48,81%.
Але інвестори не квапилися скуповувати акції компаній, підконтрольних депутатам Партії регіонів. Серед активів бізнесмена Ріната Ахметова істотне зростання показав Північний ГЗК (+10,49%). Вартість інших емітентів змінювалась в протилежних напрямках: Харцизький трубний завод (+0,74%) і "Азовсталь" (+0,44%) подорожчали; Авдієвський коксохім (-0,43%), шахта "Червоноармійська-західна №1" (-0,38%) і Єнакіївський метзавод (-0,14%) подешевшали.
Акції компаній, власники яких пов'язані з БЮТ, інвестори також не готові розпродавати. Юлія Тимошенко зайняла на виборах друге місце, пообіцявши оскаржити їх результати. Сильніше за інших від цієї новини постраждали підприємства групи "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго - Полтавський ГЗК (-3,23%), Стахановський вагонобудівний завод (-2,56%); і групи "Приват" Ігоря Коломойського, який контролює "Укрнафту" (-2,11%). Зростання зафіксоване в паперах компаній ІСД Ігоря Тарути - Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського (+2,8%) і Алчевського меткомбінату (+0,72%).
В ІК Dragon Capital вважають, що після виборів почнеться нове зростання ринку, оскільки буде усунений один з головних дестабілізуючих чинників останніх років - тривале протистояння в Україні між президентом і урядом. У компанії порахували, що середній приріст біржового індексу KP-Dragon за півроку після парламентських і президентських виборів в Україні в 1999-2007 роках складав до 50%, тоді як за 100 днів до виборів ринок зростав в середньому на 10-15%.
Глава департаменту торгівлі ІК BG Capital Вадим Самар вважає, що зростання активності на ринку почнеться не раніше завершення судової тяганини довкола виборів президента. "Поки невідомо, як розвиватимуться події. Важливо знати, чи будуть акції протесту, це вплине на фондовий ринок", - зазначив він. Президент інвестфонду "Амадеус-індекс ПФТС" Михайло Ройко не чекає зміни тренду на ринку найближчим часом, а приплив інвестицій, за його словами, можливий лише з Азії. Тому тиск на ринок продовжать чинити міжнародні майданчики.
Вплинути на ринок може формування більшості у Верховній раді та уряду, на що знадобиться не менше місяця, вважає начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. "Зростання інвестицій до нас залежатиме від зростання інвестицій в ринки, що розвиваються, взагалі", - говорить він. Вадим Самар вважає, що стабілізація у владі повинна дозволити іноземним фондам переглянути свої ліміти вкладень до України. За його словами, це стане можливим опісля двох тижнів після формування уряду, а протягом півроку для нашої країни можуть бути створені окремі фонди. "Але першими на цю позитивну подію відреагують місцеві гравці", - додав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас