Банкіри: Гривня може посилитися після остаточного підбиття підсумків виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Гривня може посилитися після остаточного підбиття підсумків виборів

Валюта
10567
Курс гривні може посилитися після остаточного підбиття підсумків виборів президента за рахунок притоку іноземних інвестицій і повернення в країну капіталів українського походження, допускають українські банкіри.
"Якщо судові суперечки не затягнуться на тривалий період, можна чекати початку повернення на ринок валюти з тіньової економіки і з-за кордону. Також додатковим джерелом може стати продаж валюти іноземними інвесторами для купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Враховуючи те, що обсяги пропозиції можуть скласти десятки мільярдів, існує велика вірогідність лавиноподібного зміцнення національної валюти", - сказав заступник глави правління банку "Преміум" Андрій Пономарьов.
Банкір вважає, що без втручання Національного банку України (НБУ) одномоментне зміцнення курсу може досягти рівня 7,5-7,7 грн/$ і нижче.
Аналогічної точки зору дотримується і перший заступник глави правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. "Після 17 лютого, коли будуть оголошені офіційні підсумки виборів, можна чекати зміцнення гривні, оскільки зникнуть ризики, пов'язані з політичною невизначеністю і інвестиційна привабливість країни, принаймні, не погіршуватиметься", - сказав він.
Крім того, В.Юткін відзначив, що економічні програми кандидатів у президенти добре відомі і не несуть серйозних загроз дестабілізації фінансового ринку. При цьому банкір нагадав, що контроль над розвитком ситуації на валютному ринку зберігає НБУ.
На думку А.Пономарьова, з врахуванням невеликого розриву підсумків волевиявлення між Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко (близько 2,5%) найбільш вірогідний сценарій, коли сторона, яка програла, не погодиться з результатами виборів, і намагатиметься змінити результат за допомогою судових рішень.
Разом з тим, на його думку, вірогідність повторення демонстрацій і мітингів у форматі "помаранчевої" революції маловірогідна: до інавгурації нового президента курсові коливання на ринку не вийдуть за межі 8,0-8,15 грн/$.
"Подальша доля курсу гривні залежить, перш за все, від вартості викупу надлишкової пропозиції валюти Нацбанком", - сказав він.
За словами банкіра, окрім забезпечення інтересів експортерів і імпортерів, нове керівництво НБУ буде тісніше співробітничати з Мінфіном, враховуючи потреби покриття дефіциту держбюджету, поточних виплат заборгованості із заробітної плати, виплат підвищених соціальних стандартів, обслуговування боргів за держоблігаціями і з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).
"Все це може стати хорошою стимул-реакцією для емісії. Але саме завдяки розумінню всіх проблем і наявності скоординованих дій між новим урядом і НБУ може бути забезпечена курсова стабільність при плавному включенні друкарського верстата", - відзначив А.Пономарьов.
"Поточний стан курсового співвідношення долар/гривня зараз нагадує насичений сольовий розчин. Американська валюта явно перебуває в стані перекупленості за гривню, і лише значне підвищення "температури" в країні може короткочасно ослабити курс гривні відносно долара США. Динаміка зміни температури залежить від того, за яким з можливих сценаріїв розвиватимуться події після другого туру виборів президента", - резюмував він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас