Moody's: Економіка Латвії починає стабілізуватися, але перспективи неясні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Економіка Латвії починає стабілізуватися, але перспективи неясні

365
Ситуація в економіці Латвії починає стабілізуватися, але ясності з перспективою її оздоровлення поки немає, йдеться в щорічному огляді міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service.
"Латвійська економіка і фінанси, яких торік торкнулася глобальна фінансова криза, зараз починають стабілізуватися. Виробничим і експортним галузям Латвії надає підтримку зміцнення регіональної економіки. Так звана внутрішня девальвація, що проводиться в країні, приносить результати", - вважає автор огляду Кенет Орчард.
Він відзначає, що отримана від Євросоюзу і МВФ допомога дозволила значно зменшити фінансову напруженість в Латвії, у тому числі ризик девальвації лата.
"Однак неясність з термінами оздоровлення латвійської економіки залишається. Прогнози свідчать, що в 2010 році спад економіки складе приблизно 2%. Уряд скорочує бюджетні витрати. Зростання кредитування буде слабким, бо банківському сектору треба впоратися зі зростанням проблемних кредитів", - відзначає Moody's.
Ще більш розпливчатими роблять перспективи економіки майбутні вибори до сейму, що пройдуть в Латвії в жовтні.
Експерти агентства вважають, що в найближчі 2-3 роки в економіці країни може початися оздоровлення, якщо буде досягнутий прогрес в структурних реформах і фіскальній консолідації. Moody's чекає, що євро в Латвії може бути введене в 2014-2015 роках, що ліквідує ризики платіжного балансу і зміцнить довіру до фінансової сфери.
"Але відхилення від нинішнього курсу економічної політики може призвести до застою в економіці й нових спекуляцій довкола девальвації лата", - попереджає агентство.
Як повідомлялося раніше, в квітні 2009 року Moody's Investors Service знизило рейтинги Латвії за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті відразу на два рівні - з "Baa1" до "Baa3". Причиною такого рішення Moody's назвало стрімке погіршення ситуації в економіці. Прогноз рейтингів збережено на рівні "негативний".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас