У 2010 році в Росії може розгорнутися хвиля банківських банкротств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2010 році в Росії може розгорнутися хвиля банківських банкротств

531
В 2010 році в Росії може розгорнутися хвиля банківських банкротств. Викликати її здатні як внутрішні, так і зовнішні економічні причини. До такого висновку дійшли фахівці Центру економічних досліджень Інституту глобалізації і соціальних рухів (ІГСО). Становище більшості російських банків є нестійким. Світова економіка перебуває в стані крихкої рівноваги. Навіть при збереженні фінансової стабільності на планеті, накопичення проблем у вітчизняному банківському секторі здатне призвести до краху найбільш слабких інститутів. Чинником, що знижує ризики, є політика адміністративного злиття банків. В разі глобального загострення кризи державна допомога банкам виявиться більш вибірковою, і банкротства слабких гравців стануть невідворотними.
В Росії офіційно оголошено про закінчення рецесії. Згідно з урядовими даними, пожвавлення економіки спостерігається вже два квартали. При цьому за 2009 рік, за підрахунками Росстату, падіння виробництва склало 10,8% - неофіційно близько 14-16%. "Стан індустрії залишається поганим. Багато підприємств працюють на склад в очікуванні зміни кон'юнктури. Але низовий попит на планеті зберігає тенденцію до зниження. В Росії матеріальний стан громадян також погіршується", - констатує Борис Кагарлицький, директор ІГСО. В результаті в портфелях банків збільшується частка поганих приватних і споживчих боргів. За 2009 рік удвічі зросла продаж боргів росіян колекторам, досягнувши $2,5 млрд. Значно впала ціна простроченої заборгованості: у 2008 році вона складала 6-9% від суми, до 2010 року опустилася до 1,5-3%.
Російські банки повідомили владу, що за 2009 рік фізичні особи прострочили платежі по кредитах на суму $8,2 млрд. Стан росіян погіршується відразу по декількох напрямах: скорочуються надходження до сімейних бюджетів, підвищуються тарифи і ціни на товари першої необхідності. "Слабкість споживачів породжує проблеми в промисловості і торгівлі. В результаті банки відчувають тиск з усіх боків. Як наслідок в 2009 році істотно зросла частка проблемних боргів у банківських портфелях. Поріг в 35% пройдено. На черзі нове падіння рентабельності банків", - вважає Василь Колташов, керівник Центру економічних досліджень ІГСО. Стабільність у кредитному секторі тримається на державній підтримці, що має обмежений ресурс, і крихкій фінансовій рівновазі на планеті. Численність комерційних банків у Росії є серйозною проблемою.
Оптимістичні чекання, що покладають на 2010 рік, не зможуть виправдатися, вважають фахівці ІГСО.
Глобальна фінансова дестабілізація, розрив спекулятивних біржових і сировинних бульбашок можуть легко вивести з рівноваги російську кредитну систему. В умовах знецінення паперів, що належать банкам, зростання непрофільних активів, які не знаходять реалізації, проблемою може стати навіть виплата в 2010 році банками $32,2 млрд. іноземним кредиторам. Держава не зможе покрити зростаючих збитків всіх 1000 банків. Буде ланцюг банкротств найслабших з них, якщо тільки політика адміністративного злиття банків не буде рішучішою.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас