Нацбанк розробив проект положення про формування банками резервів під кредитні ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк розробив проект положення про формування банками резервів під кредитні ризики

Казна та Політика
837
Національний банк України розробив проект положення про формування банками резервів під кредитні ризики. Зокрема, в проекті положення вказується, що банк здійснює розрахунки і формує оціночні резерви і резерви по наданих зобов'язаннях у повному обсязі, незалежно від розміру його доходів щомісячно станом на перше число кожного місяця до встановленого терміну представлення оборотно-сальдового балансу.
В проекті передбачено, що банк формує резерви в тій валюті, в якій признається актив або надані зобов'язання.
Нацбанк планує зобов'язати банки оцінювати кредитний ризик за фінансовими активами, якими є кредитна і прирівняна до неї заборгованість, фінансова дебіторська заборгованість і цінні папери. Ще одним активом, за яким банк має оцінювати кредитний ризик, є дебіторська заборгованість по господарській діяльності.
В документі пропонується оцінювати кредитні ризики окремо по істотних і неістотних фінансових активах. До істотних фінансових активів будуть належати: активи, балансова вартість яких складає більше 0,5% від регулятивного капіталу банку; активи, які надані інсайдерам банку; активи, розміщені банком на пільгових умовах та ін. Формування оціночних резервів по істотних фінансових активах відбуватиметься на індивідуальній основі. По фінансових активах, які не є істотними, банк формує оціночні резерви на індивідуальній або портфельній основі.
До кредитної заборгованості, по якій банк має оцінювати кредитний ризик, регулятор пропонує віднести вимоги банку до фізичних і юридичних осіб (у тому числі банків) по всіх наданих кредитах, розміщених депозитах, коштах на кореспондентських рахунках в інших банках.
Довідка. Загальний обсяг обов'язкових резервів, сформованих банками в січні 2010 року, склав 12,2 млрд. грн.
На сьогодні банки при формуванні резервів керуються Положенням про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях банків і Положенням про порядок формування резерву під операції банків України з цінними паперами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас