Експортери здались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери здались

Казна та Політика
3109
На минулому тижні Держкомстат оприлюднив попередні підсумки роботи вітчизняної промисловості в минулому році. Згідно з підрахунками офіційної статистики, обсяг реалізованої підприємствами продукції зменшився майже на третину, склавши 664,8 млрд проти 917,3 млрд в 2008 р. Причому левову частку всіх заробітків забезпечили не металурги, а харчовики та енергетики.
У порівнянні з докризовим періодом, структура промисловості зазнала значних змін. Найсильніше позиції здали експортери. Питома вага заробітків металургів у загальному обсязі реалізації зменшилась з 24,3% в 2008 р. до 19,6% за підсумками минулого року. Помітне падіння спостерігалося і в машинобудуванні, чия частка знизилася з 14 до 11,1%.
"Зміни сталися в результаті різкого скорочення попиту на продукцію української промисловості, в першу чергу на зовнішніх ринках внаслідок кризи. Найбільше постраждали експортно-орієнтовані сировинні сектори і транспортне машинобудування, що забезпечувало замовлення тих же сировинних секторів", - прокоментував такі результати директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Сергій Невмержицький.
Натомість підвищення цін на газ та стабільні тарифи на електроенергію сприяли зростанню заробітків в енергетичному секторі, частка якого збільшилася з 14,5 до 19,1%. Досить впевнено почували себе і харчовики, чия питома вага в обсязі реалізації підскочила з 14,2 до 18,5%.
"Загальне подорожчання продуктів компенсувало зниження споживання. Додатковим позитивним фактором для харчопрому також стала девальвація гривні, що призвело до зменшення імпорту та пом'якшило для українських виробників загальне падіння попиту", - пояснює аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Дмитро Бородай.
За прогнозами аналітиків, у нинішньому році вітчизняна промисловість почне повертатися до докризових орієнтирів. Частка харчової промисловості та енергетики дещо зменшиться, здавши позиції на користь металургів, машинобудівників та добувної промисловості. Очікувана в 2010 р. стабілізація ситуації у світовій економіці і поступове підвищення попиту на зовнішніх ринках можуть знову зміцнити позиції експортерів. "Експортно-орієнтовані галузі будуть знаходитися в авангарді відновлення економіки, структура промисловості буде повертатися до докризової. Швидше за все, обсяги промислового виробництва в 2010 році збільшаться на 9,5%, зростання у металургії складе 11%, в машинобудуванні - 18%", - вважає економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. Хороші показники також може продемонструвати військово-промисловий комплекс.
"Україна отримала велике замовлення на постачання військової техніки на суму $2,4 млрд, що може збільшити виручку галузі на $500-600 млн протягом 2010 року. Крім того, ми очікуємо хороших показників в авіаційній промисловості завдяки отриманню цілої низки нових замовлень з Індії, Китаю, Лівії та Ірану на постачання наших літаків, а також активній участі вітчизняних підприємств у модернізації гелікоптерів російського виробництва", - прогнозує Дмитро Бородай.
Але поступове повернення до докризової структури промисловості з безумовним домінуванням експортерів, зокрема металургів, не стане перевагою для України. Адже валютні надходження, що ними забезпечуються, багато в чому залежать від примхливої кон'юнктури зовнішніх сировинних ринків і протекціоністських заходів країн-імпортерів.
"Аби зменшити вразливість від змін на зовнішніх ринках, необхідно переорієнтувати промислове виробництво на випуск товарів з високою доданою вартістю та зменшити залежність від сировинного експорту", - підкреслює Сергій Невмержицький.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас