Диск спустили на гальмах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Диск спустили на гальмах

Казна та Політика
1028
Німецька влада погодилася купити диск з краденими даними про німецьких клієнтів швейцарських банків, яких підозрюють в ухилянні від сплати податків. Швейцарія не змогла вплинути на це рішення й у відповідь активізувала законодавчу роботу, аби повністю повернути обмін даними про платників податків у правове русло.
Німецька земля Північний Рейн-Вестфалія прийняла рішення про придбання за 2,5 млн євро диска з даними про німецьких клієнтів швейцарських банків, які ухиляються від сплати податків.
Як заявив земельний міністр фінансів Хельмут Лінссен, вже на початку поточного тижня покупка може бути схвалена федеральним урядом. Канцлер ФРН Ангела Меркель отримала з цього питання підтримку партнерів по коаліції і парламентарів. Податкові органи, зі свого боку, заявили, що Північний Рейн-Вестфалія поділиться відомостями з іншими землями. З врахуванням цього виплата половини необхідної суми покладається на федеральний уряд, а інші витрати будуть розподілені між землями. Як повідомила газета Sueddeutsche Zeitung, вибірка приблизно з сотні рахунків з диска дозволяє оцінити, що використання всіх цих даних може принести німецькій казні до 400 млн євро.
Швейцарський уряд рішуче засудив намір Німеччини купити незаконно отримані дані, хоча, зокрема, міністр закордонних справ Мішлін Кальмі-Ре висловила розуміння позиції німецької фінансової влади.
В землі Північний Рейн-Вестфалія, схоже, знайшли спосіб обійти це делікатне правове питання. Як роз'яснив міністр фінансів Хельмут Лінссен, ці дані можуть бути використані як оперативна інформація для перевірки прокуратурою, після чого може бути порушена кримінальна справа. Франція, яка раніше купила дані про рахунки з цього ж диска у колишнього співробітника женевського відділення банку HSBC Ерве Фальчіані, вже пішла цим шляхом.
Про свою зацікавленість у відомостях, що зберігаються на диску, вже заявили Австрія і Нідерланди. Франція готова поділитися ними. Як заявив вчора міністр бюджету Ерік Верт, Париж отримав запити з низки країн і надасть їм відомості в рамках двосторонніх угод.
Як стверджує Sueddeutsche Zeitung, в списку недобросовісних платників податків з піратського диска виявилися в основному клієнти швейцарських банків Credit Suisse, ZKB і Julius Baer. Асоціація швейцарських банкірів відкинула звинувачення в потуранні ухилянню від оподаткування. Представники Credit Suisse і Julius Baer запевняють, що радять своїм клієнтам врегулювати справи із законом. У ZKB стверджують, що всім новим клієнтам задається питання, чи сплачені податки, і якщо відповідь не переконує, з ними відмовляються мати справи.
Швейцарська влада прагне якнайскоріше досягти угоди з Німеччиною про уникнення подвійного оподаткування, аби в майбутньому вирішувати податкові питання у врегульованому правовому полі, без операцій з інформацією сумнівного походження. Проте поки Німеччина наполягає на автоматичній передачі відомостей про рахунки платників податків, тоді як швейцарська сторона погоджується лише на передачу відомостей по конкретному та обґрунтованому запиту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас