Інвестори залишають єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори залишають єврозону

Валюта
2836
Курс долара на світовому ринку відновив восьмимісячний максимум, досягнувши $1,3646 за 1 євро. Інвестори, залякані бюджетними проблемами в єврозоні, прагнуть вийти з ризикових інструментів. Розпродажу піддалися і товарні, і фондові активи. Експерти чекають здешевлення євро до $1,35.
В п'ятницю американська валюта істотно зміцнила свої позиції на світовому ринку. Відносно кошика шести провідних світових валют (індекс DXY) долар США виріс до рівня 80,79 пункти - максимального значення з серпня 2009 року. Під час торгів курс євро знизився до $1,3646, що на 0,6% нижче за закриття четверга. Так низько котирування загальноєвропейської валюти не опускалися з травня 2009 року. За два дні євро втратив 2%, а за два місяці майже безперервного зниження подешевшав на 11%. Востаннє такими темпами євро знецінювався на початку 2009 року, коли на очікуваннях нового витка світової кризи долар обирався як найбільш надійний інструмент інвестування.
Занепокоєння інвесторів пов'язане із ситуацією у деяких країнах єврозони, які відчувають значний дефіцит бюджету. Дефіцит бюджету Іспанії досягне 11,4% від ВВП, що, як і у випадку з Грецією (12,7%), набагато вище за вимоги ЄС (3%). Агентство Standard&Poor`s зазначило, що "якість суверенного боргу Іспанії знаходиться під тиском", а глава МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що Іспанії буде непросто вийти з кризи. З'явилися сумніви і в можливості виплатити борги Португалії: уряду країни вдалося продати лише 60% від запланованих річних паперів на 500 млн євро. На зусилля проблемних країн в боротьбі з труднощами інвестори уваги не звертають. Навіть слова голови ЄЦБ Жан-Клода Тріше про те, що дефіцит бюджету в Європі (6%) помітно нижчий, ніж в США (10%), не мали належного ефекту. Як зазначає трейдер Сітібанку Денис Коршилов, "ринок боїться ефекту доміно і продає ризиковані активи, замінюючи їх надійнішими доларовими".
Ці побоювання призвели до розпродажу інвесторами товарних і фондових активів: європейські фондові індекси втратили за два дні 3,7-6%. Російські індекси опустилися в п'ятницю на 2,9-3,6%, а за два дні зниження склало 5,3-6,4%. В четвер американський індекс Dow Jones Industrial Average вперше з 6 листопада 2009 року опускався нижче 10 тис. пунктів, а ціни на нафту в кінці тижня продемонстрували найглибше падіння з липня минулого року. Березневі ф'ючерси WTI в Нью-Йорку за два дні подешевшали на $7 - до $70 за барель. Вартість північноморської нафти Brent готівкового постачання опустилася до $70,5 за барель. Російська нафта Urals подешевшала до $69,5 за барель. Вартість золота на світовому ринку досягла мінімального значення з листопада минулого року, склавши $1050 за унцію. "Становище все гірше, тому спекулянти, які раніше надували ціни на сировину, тепер йдуть з ринку", - зазначає Михайло Крутихин з RusEnergy. Інвестори скуповували US Treasuries. В результаті прибутковість десятирічних бондів опустилася до рівня 3,6% річних, що на 0,1% нижче за середні значення за останні два місяці.
Зміцнення долара триватиме. На думку старшого дилера Mitsubishi UFJ Securities Мінору Сіоірі, якого цитує Reuters, тенденція до зниження євро збережеться, якщо не надійдуть переконливі свідчення можливості вирішити бюджетні проблеми ЄС. Начальник відділу торговельних операцій ING Wholesale Banking Станіслав Ярушевічюс додає, що на хвилі відходу від ризиків євро може опуститися до $1,35. "Якщо рівень $1,35 буде пробитий, інвестори орієнтуватимуться на $1,3 за 1 євро", - резюмує Денис Коршилов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас