Танення Арктики обійдеться в копієчку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Танення Арктики обійдеться в копієчку

Казна та Політика
818
Американський екологічний фонд Pew Environment Group провів дослідження арктичних криг. Замовником став канадський уряд, що виділив на ці цілі $156 млн. Впродовж зими понад 350 учених з 27 країн світу плавали Арктикою на судні Amundsen, вивчаючи впливи кліматичних змін. За їх спостереженнями, температура в регіоні перебуває на найвищому рівні за останні 2000 років, і полярні криги зникають так швидко, що в найгіршому з можливих сценаріїв вони можуть повністю розтанути в найближчі три роки.
"Ми виявили, що це відбувається швидше, ніж має бути згідно з існуючими моделями зміни клімату. Арктичні криги тануть стрімкіше, ніж передбачається в найпесимістичнішому з нині запропонованих прогнозів. Ми чекаємо, що зона вічної мерзлоти повністю звільниться від криги між 2013 р. і 2030 р.", - заявив провідний дослідник проекту, професор Університету Манітоби Девід Барбер.
Якщо арктичні криги розтануть, це відкриє нові перспективи для морського перевезення вантажів, істотно полегшить видобуток на території Арктики корисних ресурсів, таких як нафта і газ, і підвищить число днів, сприятливих для гри в гольф. Проте вчені стверджують, що негативних наслідків буде теж багато.
"Якщо ви підете в ліс і вирубаєте всі дерева, екосистема цього лісу руйнуватиметься. Якщо ви підете в Арктику і приберете всі криги або порушите природний процес їх танення, вся система кардинально зміниться. Кліматичні процеси нашої планети стануть різкішими: теплі тренди стануть ще теплішими, а холодні тренди - ще холоднішими. Сумнівів у цьому немає, всі моделі зміни клімату говорять про це", - пояснює Барбер.
Згідно з моделями вчених, в результаті танення криг вивільнятиметься величезна кількість метану, що міститься в надрах Арктики. Емісія цього парникового газу в комбінації зі зменшенням кількості криги, що охолоджує планету, і розширенням темної поверхні, що поглинає енергію сонячних променів, в 2010 р. зроблять внесок у глобальне потепління, який дорівнюватиме ефекту 40% індустріальних викидів США або 500 великих вугільних електростанцій. На переконання дослідників, це підвищить кількість засух, ураганів, повеней та інших неприємних явищ.
Уже в 2010 р. на боротьбу з наслідками танення арктичних криг світова економіка змушена буде витратити від $61 млрд. до $371 млрд., а в наступні 40 років на гасіння катастрофічних явищ доведеться виділити суму, еквівалентну річному ВВП Німеччини, Великобританії та Росії, разом узятих, стверджує Pew Environment Group.
"З точки зору міністрів фінансів, це дуже великі цифри. Платити за потепління доведеться фермерам, домовласникам, бізнесменам і муніципалітетам міст, в яких виникнуть кліматичні проблеми", - стверджує автор доповіді Ебан Гудстейн.
Згідно з моделями вчених, збитки світового сільського господарства внаслідок танення криг досягнуть в нинішньому році від $6 млрд. (за сприятливим сценарієм розвитку подій) до $23 млрд. (за несприятливим). Втрати енергетичної галузі складуть до $8 млрд., збитки від погіршення якості води - до $15 млрд. і від підвищення рівня моря - $9-53 млрд. На оздоровлення населення доведеться збільшити витрати на $3-15 млрд., на врегулювання проблем екосистеми - на $9-17 млрд., на ліквідацію екстремальних і катастрофічних явищ - на $38 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас