Українці не купились на долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці не купились на долар

Валюта
19534
Нацбанк заявив, що, не дивлячись на виборчу кампанію, в січні не сталося дестабілізації валютного ринку і загострення дефіциту долара, як це було в попередні виборчі періоди - фізособи купили лише $1,5 млрд. Банкіри говорять, що причиною низького попиту на валюту стала відсутність грошей в населення.
При цьому експерти вважають, що гривня зміцнюватиметься і далі.
В п'ятницю НБУ повідомив, що в січні, на відміну від попередніх років, напруженість виборчого періоду не стала причиною істотного загострення валютних дефіцитів на ринку. Не дивлячись на зростання курсу готівкового долара США з 7,97/8,05 грн/$ до 8,03/8,10 грн/$, населення купило в банків валюти на $1,55 млрд. Це не лише менше, ніж в листопаді-грудні минулого року - $2,12-2,04 млрд, але і в період попередніх виборчих кампаній: у травні 2008 року - $2,64 млрд, у вересні 2007 року - $3 млрд.
При цьому на фоні майже дворазового зниження обсягу операцій на міжбанківському ринку (до $8,44 млрд) регулятор продав в 10 разів більше валюти, ніж в грудні, - $1,08 млрд. З них $780 млн - НАК "Нафтогаз України" і $32,1 млн - фізособам для виплати валютних кредитів.
Зниження дефіциту готівкової валюти майже на $90 млн (у січні - $833,6 млн) банкіри пояснюють відсутністю вільної гривні в населення і підприємств. "Хтось після свят переводив заощадження, що залишилися, у валюту, але тепер ця складова попиту практично вичерпана, оскільки гривні немає", - зазначив в.о. заступник голови правління банку "ТК Кредит" Максим Гриценко. На думку банкірів, ця причина буде засадничою найближчими місяцями. "Незабаром курс може впасти аж до 7,5 грн/$", - прогнозує Гриценко.
Експерти не виключають, що в найближчі тижні будуть спроби спекулянтів розгойдати курс, аби заробити на політичних побоюваннях населення. "З понеділка дивитимемося, як рахують голоси, і залежно від цього рухатиметься ринок", - підкреслив заступник голови правління одного з великих банків. "Звичайно, якщо збільшуватимуться очікування великої політичної нестабільності, то це може закінчитися для курсу дуже плачевно, але я сподіваюся, що цього не станеться", - зазначив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
Довгострокові сценарії коливань курсу гривні у банкірів різні. На думку директора казначейства банку "Київ" Фелікса Інденбаума, новий уряд повинен буде розробити програму із підвищення конкурентоспроможності національного товаровиробника. "Аби зробити імпорт невигідним, можна одним стрибком ослабити гривню до 10 грн/$ і поглянути, наскільки місцеве виробництво здатне відновити зростання, а потім шукати точку рівноваги", - вважає він. Проте інші банкіри сумніваються в здатності будь-якої влади почати реалізацію такої програми цього року і вважають, що гривня зміцнюватиметься аж до вересня. "Попит на валюту з'явиться лише з початком ділової активності", - говорить Гриценко. Втім, цей попит зможуть погасити зовнішні інвестиції. "Ринки відкриваються, а досягнення політичної стабільності зробить можливим приплив в країну прямих і портфельних інвестицій", - упевнений Володимир Кравченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас