На президентських виборах в Коста-Ріці вперше в історії перемогла жінка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На президентських виборах в Коста-Ріці вперше в історії перемогла жінка

Казна та Політика
391
Кандидат від лівої правлячої Партії національного звільнення Лаура Чинчилья Міранда перемагає на президентських виборах в Коста-Ріці, повідомляє Центральна виборча комісія. Чинчилья набирає 48,66%, передає РИА "Новости". Вона стане першою в історії Коста-Ріки жінкою-президентом.
Її найближчий суперник, 49-річний Отто Гевара від правої Партії визвольного руху, має 22,46%.
Глава лівоцентристської Партії цивільної дії, 55-річний Оттон Соліс, має підтримку більше 21% виборців.
Соліс визнав свою поразку за підсумками виборів, що відбулися в країні, і оголосив про своє рішення в неділю, не чекаючи остаточних результатів підрахунку голосів. Він достроково привітав з перемогою Лауру Чинчилью, інформує ИТАР-ТАСС.
За місцевим законодавством, на президентських виборах в Коста-Ріці кандидатові на посаду глави держави досить отримати 40% голосів, аби бути обраним вже у першому турі.
Голова Вищого виборчого трибуналу Коста-Ріки Луіс Антоніо Собрадо заявив журналістам, що минулі вибори ще раз продемонстрували прихильність костаріканців "до демократії і гармонії в суспільстві".
Прибічники Чинчильї вийшли на вулиці міст і святкують перемогу.
За виборами стежили більше 200 міжнародних спостерігачів, які зазначають, що голосування пройшло в спокійній обстановці і без серйозних порушень.
Лаура Чинчилья закінчила державний університет Коста-Ріки і університет Джорджтауна в США, за фахом вона політолог.
В нинішньому уряді Чинчилья займала посаду віце-президента Коста-Ріки і є прихильницею нинішнього глави держави - лауреата Нобелівської премії миру Оскара Аріаса.
Новий президент Коста-Ріки заявила, що продовжить демократичний курс нинішнього президента і зосередить основну увагу на вирішення економічних проблем.
Чинчилья обіцяє боротися із бідністю, а також допомагати молоді і людям похилого віку. Під час кампанії вона неодноразово заявляла, що в своїй діяльності на посаді глави держави вона докладе максимум зусиль для захисту прав жінок і надасть їм рівну участь в політичному житті.
Політичну кар'єру Чинчилья почала в 1994 році, коли її призначили заступником міністра внутрішніх справ, а потім і главою МВС. На цій посаді вона розгорнула безкомпромісну боротьбу з наркомафією і дозволила жінкам працювати в правоохоронних органах.
В 2002 року була обрана депутатом вищих законодавчих зборів країни, а після обрання президентом Оскара Аріаса зайняла посаду віце-президента та одночасно міністра юстиції.
Ще в квітні 2008 року лідер Коста-Ріки Оскар Аріас висловився за те, аби наступним президентом країни була обрана жінка. "Мачизм я не приймаю, і він мене дратує, тому я виступаю за те, аби мене на вищій державній посаді замінила жінка", - заявив він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас