"Ъ": Україні дали позитивну оцінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україні дали позитивну оцінку

Валюта
1228
Агентство Standard & Poor`s повідомило, що збереження політичних ризиків в Україні після виборів не перешкодить новому уряду домогтись прийняття бюджету і відновити роботу з міжнародними кредиторами. Це дозволить державі покрити дефіцит держбюджету і мінімізувати ризики дефолту. Українські експерти підтверджують оптимістичні оцінки S&P, оскільки обсяг зовнішніх виплат в 2010 році незначний.
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor`s (S&P) повідомило в п'ятницю, що попри численні загрози фінансовій стабільності, ситуація в державних фінансах України в 2010 році поступово покращуватиметься. Очікується зростання ВВП на 4% і відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) наприкінці весни-початку літа. Загрозою для фінансової системи України будуть політична нестабільність, зміна глави Нацбанку і закон "Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії".
Експерти S&P переконані, що цей закон не буде виконаний, оскільки це викличе зростання дефіциту бюджету на 2,5-7% від ВВП. Сума кредиту МВФ у розмірі $5,5 млрд, що залишилась, зможе покрити лише 5,5% бюджетного дефіциту, а можливості залучення інших зовнішніх позик обмежені. У 2010 році Україна повинна виплатити одну зовнішню позику на 35,1 млрд японських єн ($392,3 млн), а тому в S&P продовжують вважати, що "дефолт України зовсім не неминучий".
Відсутність держбюджету-2010, на думку S&P, позитивно впливає на фінансову стабільність. "Це означає, що як мінімум протягом I кварталу 2010 року новий уряд зможе здійснювати витрати на свій розсуд в рамках нижчого бюджету витрат. У реальному вираженні обсяг видатків може навіть зменшитись, оскільки, за оцінками НБУ, середня інфляція цього року складе 14%", - наголошується в звіті.
Перші загрози держфінансам S&P прогнозує навесні, що пов'язано зі зростанням виплат за казначейськими векселями. Вже в квітні Мінфіну потрібно погасити три випуски облігацій на 3,7 млрд грн., тоді як затяжне політичне протистояння після виборів підсилить тінізацію економіки і скорочення податкової бази. У S&P побоюються "ризику посилення тиску на НБУ" і того, що в Кабміні захочуть вирішити фінансові проблеми за рахунок емісії, тоді як новий глава НБУ не зможе протистояти тиску. Українські експерти вважають названі загрози S&P малоактуальними.
"Як показує практика, тінізація економіки відбувається в умовах очікування політичної нестабільності, а тому подальшої тінізації побоюватися не варто. Крім того, закон про підвищення соціальних стандартів вже набув чинності, але це не призвело до зростання витрат бюджету", - говорить гендиректор Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Ірина Щербина. "У S&P вважають, що при зваженій бюджетній політиці всі ці ризики є неістотними. Ми також вважаємо, що після виборів новий уряд повинен прийняти бюджет, який влаштував би МВФ, а значить, підтримка Пенсійного фонду і НАК 'Нафтогаз України' буде вже не такою великою. Завдяки відновленню співпраці з МВФ з'явиться можливість розморозити кредити Світового банку (на $750 млн), і ці кошти повинні покрити бюджетний дефіцит", - додає аналітик ІК BG Capital Віталій Вавріщук. До того ж, за його словами, виплати із внутрішніх зобов'язань в 2010 році "досить плавні", тоді як із зовнішніх - дуже невеликі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас