Представник Мінфіну: Без серйозного реформування податкової системи економіка залишиться неефективною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник Мінфіну: Без серйозного реформування податкової системи економіка залишиться неефективною

Казна та Політика
553
Без серйозного реформування податкової системи структура вітчизняної економіки і надалі залишатиметься неефективною, а бюджетна система - незбалансованою, переконаний директор Департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства фінансів України Володимир Парнюк.
За його словами, на сьогоднішній день бюджетний процес є заручником ситуації, коли бюджет формується на застарілій податковій і законодавчій базі.
"У Верховній Раді немає практично законодавчих актів, які передбачали б реформування як соціальної сфери, так і прибуткової частини бюджету. Це означає, що 2010 рік формуватиметься вже на старій податковій базі і на старій соціальній сфері", - підкреслив він під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки "Дзеркала тижня".
Парнюк відзначив, що в такій ситуації говорити про якісь реформи можна буде в кращому випадку тільки в 2011 році.
Окрім того, експерт підкреслив, що причини "перекосів" і величезного дефіциту бюджету 2009 року криються у відсутності чіткої і злагодженої роботи всіх гілок влади.
"Це - основна причина, чому у нас на сьогоднішній день такий бюджет, чому такий борг, чому така система. Немає чіткого розуміння з Верховною Радою, немає розуміння з президентом, уряд фактично залишений наодинці з проблемою", - підкреслив він.
Парнюк переконаний, що необхідно, не чекаючи завершення президентських виборів, готувати пакети реформ, які б концептуально змінювали економічну ситуацію. Перш за все, це стосується перегляду моделі оподаткування доданої вартості, заявив він.
"Наша система оподаткування побудована на оподаткуванні доданої вартості, тобто чим більше платник створив доданої вартості - тим більше він повинен сплатити до бюджету. Це - принципово неправильна точка зору, тому що вона примушує ховати додану вартість. Тому треба ставити питання про ефективність використання ресурсів. Тобто треба обкладати податками не прибуток, а ресурси, концептуально змінювати підхід", - переконаний Парнюк.
Серед невідкладних заходів з реформування системи чиновник назвав введення податку на витрати, підвищення ставки податку на додану вартість до 25% і скасування нарахувань на фонд заробітної плати як бази формування доходів пенсійного і соціальних фондів.
"Якщо ми цього не зробимо, у нас і далі розвиватиметься матеріаломістка структура виробництва, яка не відповідає сучасним тенденціям світу", - переконаний експерт.
"На сьогоднішній день виходить так, що металургійний комплекс, хімічна галузь, де високі матеріальні витрати, фактично переклали відповідальність за формування пенсійних фондів на підприємства з високою часткою заробітної плати. Ви можете подивитися статистику, узяти питому вагу - і ви побачите це. Така політика, якщо ми збережемо існуючий порядок формування соціальних фондів шляхом нарахування на заробітну плату, заведе нашу економіку в безвихідь", - застеріг Парнюк.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас