"Ъ": Дефіцит палива змусить перейти на використання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дефіцит палива змусить перейти на використання газу

Енергетика
881
НАК "Енергетична компанія України" прогнозує брак 1,5 млн т енергетичного вугілля газової групи в 2010 році, заявив вчора журналістам президент компанії Володимир Зіневич. За його словами, оператор оптового ринку вугільної продукції - ДП "Вугілля України" - зараз не забезпечує в необхідних обсягах вугіллям свої теплоелектростанції. "Причин спаду виробництва дві - збільшення використання вугілля металургами і зниження видобутку компанією "Вугілля України", - пояснив Зіневич. Він відзначив, що компанія буде змушена використовувати газ замість вугілля, а це значно (майже на третину) підвищить собівартість електроенергії і призведе до збитків за підсумками року. За словами Зіневича, компанія могла б купити вугілля у приватних добувачів або імпортувати його, але це заборонено постановою Кабміну, який зобов'язав купувати сировину лише в ДП "Вугілля України".
В січні обсяг видобутку вугілля в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився на 6%. Це притому, що в 2009 році видобуток вугілля скоротився на 7% в порівнянні з 2008 роком - до 72,219 млн т. З них коксівного вугілля - на 4,3%, енергетичного - на 8,4%.
Аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда пов'язує зниження обсягів видобутку ДП "Вугілля України" зі скороченням інвестицій у вугільну галузь і високою зношеністю основних фондів, яке, за даними комітету Верховної ради з ПЕК, перевищує 87%. "Вугілля України" видобуло в січні менше вугілля групи Г в порівнянні не лише з минулим роком, але і з груднем", - говорить експерт. "На жаль, політика пільг для держшахт, яка проводилася останніми роками, не сприяла зростанню видобутку і призвела до зниження інтересу інвесторів до галузі", - відзначає заступник директора з економічних питань шахти "Бєлорєченська" Сергій Халаджі.
Держшахти мають значні пільги - в січні 2009 року, всупереч закону "Про електроенергетику", Кабмін рекомендував знизити для них тариф на електроенергію на 26%. У січні поточного року ще одним розпорядженням уряд звільнив держшахти від відрахувань до Пенсійного фонду, Фонд соціального страхування, а також скасував податки на зарплати. В результаті шахти скоротили капітальні вкладення на 30%, а їх заборгованість перед різними фондами і місцевими бюджетами, за даними Мінфіну, зросла в сім разів, до 3,5 млрд грн.
Член парламентського комітету з ПЕК Сергій Тулуб упевнений, що ситуація у вугільній галузі зміниться лише після приватизації. "В цілому Україна має в своєму розпорядженні рентабельні для розробки родовища вугілля, привабливі для інвесторів. Питання в тому, щоб зробити інвестиції в ці родовища вигідними для інвесторів. Цього можна добитися, лише поставивши всіх операторів ринку в рівні умови", - погоджується директор компанії Coalimpex (експортно-імпортні операції з вугіллям) Василь Кононов.
Олег Гавриш
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас