"Ъ": Нацбанк стиснув гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк стиснув гривню

Валюта
10041
Національний банк повідомив, що в січні обсяг його операцій з мобілізації коштів банків досяг рекордного за останні 25 місяців рівня 16,6 млрд грн. Таке значне за останні два роки вилучення гривневої маси регулятор пояснив необхідністю уникнути впливу монетарних чинників на стабільність національної грошової одиниці. З даних НБУ виходить, що він був змушений активно продавати банкам депозитні сертифікати, постійно підвищуючи їх ставку прибутковості, аби стимулювати перетікання грошей з готівкової в безготівкову форму. При цьому Нацбанк протидіяв збільшенню ліквідності банківської системи - рефінансував їх лише на 1,4 млрд грн. Ще 6,32 млрд грн. банки отримали після монетизації Нацбанком облігацій внутрішньої держпозики.
Активне вилучення грошей з банківської системи призвело до того, що залишки на коррахунках банків з рівня 17,4 млрд грн. спочатку зросли до 22,8 млрд грн. 13 січня, а потім впали до кінця місяця до 17,5 млрд грн. Зростання за місяць склало всього 0,6%. Примітно, що вилучення ліквідності не призвело до зростання ставок. На міжбанківському ринку середньозважена кредитна ставка знизилася з 7% до 6,2% (овернайт - з 3,3% до 2,7%). Невелике збільшення обсягів депозитів населення на 739 млн грн. - до 212,2 млрд грн. - сталося завдяки притоку гривневих вкладів. Їх середньозважена ставка зменшилася на 1,6% - до 12,4%, а кредитна ставка - відразу на 2,2% - до 17,4%.
Експерти кажуть, що причиною вилучення значної гривневої маси в січні стала необхідність нівелювати ефект від грудневої емісії для покриття дефіциту бюджету. У грудні минулого року обсяг готівкових коштів зріс на рекордні 6,2%, або 9,1 млрд грн. А вже в січні падіння готівки поза банківською системою склало 2,5%, до 153,1 млрд грн., що Нацбанк назвав "традиційним для першого місяця року". "Нацбанк стабілізує ситуацію, і ліквідність залишається достатньою, про що свідчать низькі кредитні ставки овернайт на рівні 1-2%", - відзначив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Член правління Промінвестбанку Владислав Кравець упевнений, що протягом 2010 року НБУ регулюватиме ліквідність системи в межах 14-22 млрд грн., аби не створювати надлишкового тиску на валютний курс і сприяти незначному кредитуванню економіки. При цьому пасивний ресурс у банків буде. "Настала деяка стабільність, в населення з'явилося розуміння, як працюють банки, і вони повертають депозити в систему", - сказав Дмитро Гриджук. Тому депозитні ставки продовжать знижуватися. "На вартість кредитних ставок ще впливають різні ризики, але вони хоча б не будуть зростати", - вважає Владислав Кравець.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас