Точка зору: Середньорічний курс гривні за підсумками року становитиме близько 8,15 грн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Середньорічний курс гривні за підсумками року становитиме близько 8,15 грн дол

Валюта
1003
Середньорічний курс гривні за підсумками 2010 року очікується на рівні 8,15 грн. дол. США. Про це повідомила експерт центру "CASE-Україна" Ольга Кравець. Вона повідомила, що в цілому протягом року центр не чекає істотних коливань курсу гривні, при цьому спекулятивні коливання або коливання, обумовлені панічними настроями, все ж можливі.
"Ми не чекаємо значних довгострокових коливань курсу. Можливо, після виборів будуть незначні стрибки, але вони будуть короткостроковими, - зазначила О.Кравець. - До 20 копійок це реально, оскільки у нас курс дуже чутливий до зміни настрою населення, тому можливо, у тому числі залежно від результатів виборів будуть якісь короткострокові коливання саме на готівковому ринку". Однак вона додала, що короткостроковість таких коливань визначить досить жорстку політику НБУ, направлену на згладжування різких коливань курсу національної валюти.
О.Кравець повідомила, що за прогнозами центру, курс гривні коливатиметься в діапазоні 8,0-8,5 грн./дол., при цьому якщо в 2009 році курс більше наближався до рівня 8,5 грн./дол., то в поточному році очікується, що курс національної валюти тяжітиме до 8,00 грн./дол.
За її словами, це буде обумовлено зниженням навантаження на валютний ринок, у зв'язку з погашенням і реструктуризацією в 2009 році основного обсягу зовнішньої заборгованості, таким чином, впливати на курс буде, в основному, політична ситуація. "За останніми даними НБУ, близько 70% зовнішнього боргу вже реструктуризовано, тобто якогось значного навантаження на валютний ринок вже не буде. Тому все залежить від політичної ситуації в країні", - зазначає експерт.
Відносно впливу на курс гривні відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ), вона зазначила, що факт відновлення співпраці відіграватиме роль позитивного сигналу для ринку, при цьому його вплив на курс національної валюти не буде істотним.
"НБУ на сьогодні має досить резервів для підтримки курсу гривні, але підтримка МВФ як для внутрішнього ринку, так і для зовнішнього, є позитивним сигналом відновлення економіки України" - сказала О.Кравець.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас