Генпрокуратура подала в Окружний адмінсуд Києва позов про скасування постанови Кабміну від 23 грудня 2009 р. №1375 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура подала в Окружний адмінсуд Києва позов про скасування постанови Кабміну від 23 грудня 2009 р. №1375

Казна та Політика
916
Цією постановою Кабмін встановив розміри пенсій, щомісячного грошового утримання та інших соцвиплат з 1 січня 2010 р. на рівні грудня минулого року.
Раніше в січні Генпрокуратура опротестувала постанову уряду про перерахунок пенсій і держдопомоги, але Кабмін протест відхилив. Проте проведена ГПУ перевірка встановила, що уряд порушив законодавство, не підвищивши з 1 січня 2010 р. пенсії для непрацездатних осіб з 573 до 695 грн.
Нагадаємо, згідно з законодавством, перерахунок соцвиплат проводиться з дня встановлення нового прожиткового мінімуму. Востаннє Рада підвищила розмір соцстандартів 20 жовтня 2009 р., прийнявши голосами фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина і частини НУ-НС закон №1646 "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати". З 1 листопада 2009 р. цим законом встановлені: прожитковий мінімум - 701 грн., мінімальна заробітна плата - 744 грн. Передбачається, що впродовж 2010 р. прожитковий мінімум і зарплата поетапно підвищуватимуться і до 1 грудня ц.р. досягнуть - відповідно - 875 грн. і 922 грн.
Після набрання чинності згаданого закону уряд Юлії Тимошенко неодноразово заявляв, що його виконання неможливе через відсутність коштів у держбюджеті. За розрахунками Мінфіну, загальна сума додаткових витрат для підвищення соціальних виплат в 2010 р. складе 71,3 млрд. грн.
Та парламентська опозиція наполягає на необхідності виконання прийнятого, підписаного президентом закону, що набрав чинності. Заступник глави комітету Ради з питань економічної політики Ірина Акімова (фракція Партії регіонів) стверджує, що Кабмін не виплачує підвищені соцстандарти, зокрема, допомоги з догляду за дітьми. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також відзначає, що закон виконується не повністю. За словами експерта, причина невиконання закону - у відсутності бюджетних ресурсів. "На момент прийняття закону про підвищення соцстандартів не були визначені джерела його фінансування", - відзначив експерт.
Але закон діє, і уряд зобов'язаний його виконувати. За словами Ірини Акімової, найімовірніше, що підвищення соціальних виплат фінансуватиметься за рахунок урізання коштів, призначених для виконання низки програм розвитку. Крім того, І.Акімова вважає, що частину коштів можна отримати, скоротивши апарат чиновників. За 2009 р. в країні управлінський апарат збільшився на 2,5%, тоді як, наприклад, в Латвії, він був на 20% скорочений. Значний обсяг коштів, на думку Акімової, можна отримати, прийнявши закон про держзакупівлі та зменшивши масштаб корупції в цій сфері.
Глава підкомітету з питань держборгу і фінансування бюджету комітету Ради з бюджету Юрій Триндюк (БЮТ) заперечує можливість виконання закону про підвищення соціальних виплат за рахунок кредитів від міжнародних фінансових організацій, проте не відкидає можливості збільшення внутрішнього держборгу для отримання необхідних коштів. "Остаточно ситуація проясниться після прийняття бюджету на 2010 р.", - коментує депутат.
Експерти вважають, що в разі перемоги на президентських виборах Віктора Януковича джерелом отримання коштів для виконання закону про підвищення соцстандартів може стати Нацбанк. "Кабмін отримає необхідні гроші, якщо НБУ придбає облігації внутрішньої державної позики і за рахунок емісійних коштів здійснюватиме підвищені соцвиплати", - вважає Олександр Жолудь. Другий варіант - виплата підвищених зарплат і пенсій за рахунок урізання інших видаткових статей. Зокрема, на думку експерта, в законі про бюджет-2010 можуть бути скорочені капітальні витрати на реалізацію інноваційної та інвестиційної діяльності.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас