Греція рятується від дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція рятується від дефолту

Казна та Політика
5055
Єврокомісія затвердила план стабілізації державних фінансів Греції і скорочення дефіциту державного бюджету. Греція зобов'язалася протягом двох років скоротити дефіцит державного бюджету в чотири рази. В даний час дефіцит держбюджету Греції складає 12,7% ВВП.
Уряд Греції надав Єврокомісії програму стабілізації державних фінансів на період 2010-2013 рр. Цей план передбачає поетапне скорочення бюджетного дефіциту в 2010 р. - до 8,7% ВВП., у 2011 р. - до 5,6%, в 2012 р. - до 2,8% і, нарешті, в 2013 р. - до 2%.
За підсумками 2009 р. дефіцит державних коштів Греції склав 12,5% ВВП, а держборг перевищив 112% ВВП, склавши EUR300 млрд. Уряд розробив радикальні заходи жорсткої економії державних коштів, аби запобігти дефолту. Ці заходи передбачають, зокрема, скасування податкових пільг, скорочення зарплат і замороження найму в державному секторі.
25 січня Греція завершила розміщення державних боргових облігацій з терміном обігу п'ять років на суму EUR8 млрд., отримавши при цьому заявки на EUR25 млрд. Нове розміщення країна планує вже в лютому. Цього разу, за словами гендиректора грецького агентства з управління державним боргом Спіроса Папаніколау, будуть розміщені євробонди з терміном обігу 10 років. Визначити остаточну суму розміщення уряд має намір після вивчення реакції ринку.
"Єврокомісія рекомендує Греції підготувати пакет всеосяжних структурних реформ в цілях підвищення ефективності державного управління, досягнення прогресу в реформуванні пенсійної системи і системи охорони здоров'я, поліпшення функціонування ринку праці і підвищення ефективності системи формування рівня зарплат", - йдеться в заяві ЄК. Греції рекомендується направити 10% коштів з витратної частини нинішнього бюджету в резерв на випадок непередбачених проблем у майбутньому.
Євросоюз закликає Грецію знизити середні зарплати бюджетників, включаючи оклади в центральному уряді, місцевих урядах, державних організаціях та інших держустановах, скоротити інші витратні статті держбюджету і поліпшити збирання податків. Прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон окреслив загальноєвропейський план стабілізації ситуації в Греції, що включає, окрім іншого, посилення боротьби з ухилянням від податків і введення нового податку на розкіш.
Комісар ЄС з питань економіки і монетарної політики Хоакін Алмунія назвав цілі Афін досяжними, але непростими. "Єврокомісія розділяє амбітний план скорочення бюджетного дефіциту, виправлення фіскальних дисбалансів і реформування економіки, який поставив перед собою уряд Греції", - заявив він.
При цьому Єврокомісія вирішила встановити фінансовий нагляд над Грецією. Грецька влада звітуватиме про всі кроки, які вона робитиме. У першому звіті, який має бути представлений в середині березня, Афіни мають детально викласти заходи щодо скорочення дефіциту бюджету. А починаючи з середини квітня Греція публікуватиме щоквартальні звіти про реалізацію запланованих програм. Крім того, стосовно Греції почато штрафну процедуру за порушення пакту стабільності євро і надання Афінами помилкових статистичних даних про стан економіки.
На думку лауреата Нобелівської премії з економіки Джозефа Стігліца, сильні країни мають допомогти слабким: "Греція ніяк не може вирішити проблем Німеччини. Якщо в Німеччині економіка слабка, значить, менше туристів приїде з Німеччини сюди. В цьому випадку Греція постраждає, але вона нічого не зможе з цим вдіяти…"
"Зараз важливіше питання полягає в тому, чи зможе грецький уряд втілити цей план в життя без надмірного опору з боку населення", - говорить експерт ING Кріс Тернер. У свою чергу аналітик SEB Йохан Явеус вважає, що проблеми в єврозоні продовжаться. "Іншим країнам, так само як і Греції, доведеться приймати складні рішення, і економічне зростання буде обмеженим", - підкреслив експерт.
Професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні вважає, що для того, щоб покласти край кризі держфінансів, що загрожує існуванню зони євро, Греція повинна, окрім скорочення витрат, залучити стабілізаційний кредит від Євросоюзу або МВФ. "Я вважаю, що через якийсь час фінансова підтримка знадобиться, - сказав Рубіні, - або безпосередньо від ЄС, ЄЦБ, або, як мені здається правильнішим, від МВФ", - заявив економіст. На його думку, ще одним джерелом антикризових коштів міг би стати Китай (тоді як уряд Греції раніше спростовував існування подібних планів), а єдиною альтернативою зовнішній допомозі економіст вважає неминучий дефолт Греції.
Американський економіст стверджує, що Греція має рішуче урізати всі підконтрольні уряду витрати, а не займатися підвищенням податків і посиленням їх адміністрування. "Якщо не вживати тяжких, але необхідних заходів, Євросоюз постане перед лицем неприємної істини: жоден валютний союз не виживав, якщо не ставав також союзом податковим і політичним", - зауважив Нуріель Рубіні. На його думку, фактична недієздатність зони євро ще раз довела б відставання Євросоюзу від інших центрів світової економіки, перш за все США.
Греція - не єдиний член зони євро, що відчуває такі складнощі з економікою і держфінансами; інші проблемні країни - Іспанія, Португалія та Італія. На думку Рубіні, Європейський валютний союз має зробити акцент на політичній і податковій інтеграції, а ідеальним рішенням стане прийняття формальних правил з розподілу бюджетного тягаря в зоні євро і розробка механізму впорядкованої реструктуризації держборгу всередині блоку. "Інакше сумніви в стійкості єврозони повертатимуться з кожним новим періодом спаду. Рано чи пізно ці сумніви підтвердяться", - стверджує економіст.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас