Витрати підривають бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Витрати підривають бюджет

Казна та Політика
603
За проектом федерального бюджету США, який президент США Барак Обама представив Конгресу, державні витрати в 2011-у фінансовому році (який почнеться 1 жовтня) складуть $3,83 трлн. Якщо цю суму розподілити серед всіх громадян США (приблизно 310 млн. осіб), то кожному дістанеться $12,3 тис.
Головною проблемою адміністрації президента США стануть величезний дефіцит бюджету і скорочення державних витрат. За оцінкою влади США, дефіцит федерального бюджету США складе в 2010 р. - $1,556 трлн., або 10,6% ВВП і виявиться навіть більшим від дефіциту $1,413 трлн. (9,9% від ВВП) у кризовому 2009 р.
Уряд розраховує, що в 2011 р. дефіцит бюджету знизиться до $1,27 трлн., а до 2014 р. влада має намір скоротити його до $706 млрд. Якщо економіка відновлюватиметься так, як заплановано урядом, до 2013 р. дефіцит бюджету США складе 4,2% ВВП, а до 2015 р. знизиться до 3% ВВП.
В більш довгостроковій перспективі - з 2015-го по 2018 р.- обсяг дефіциту держбюджету США стабілізується на рівні $800 млрд., проте потім знову почне зростати унаслідок виходу на пенсію покоління бебі-бумерів. Тоді видатки на пільгове медичне обслуговування і на соціальні витрати збільшаться. У 2020 р. витрати бюджету США можуть знову перевищити доходи на $1 трлн. В цілому ж дефіцит бюджету США в 2011-2020 рр. перевищить $8,5 трлн. Услід за дефіцитом зростатиме і рівень державного боргу США, який збільшиться з нинішніх 64% ВВП до 73% в 2015 р. і 77%, - в 2020 р.
Барак Обама закликає конгресменів позбавити бюджет від зайвих витрат. "Ми не можемо дозволити собі витрачати так, ніби дефіцит не має значення. У довгостроковій перспективі ми не можемо розраховувати на стійке і тривале зростання економіки, не навівши лад в бюджеті", - заявив президент США в бюджетному посланні Конгресу, якому належить затверджувати представлений проект бюджету на 2011 р.
При цьому президент зазначає, що економіка США все ще потребує державних вливань. "Неможливо знизити дефіцит бюджету за одну ніч, особливо враховуючи те, що відновлення економіки не закінчене, а величезна кількість сімей по всій країні до цих пір потребують допомоги", - говорить Обама.
Влада має намір поліпшити стан державних фінансів за рахунок заморожування зростання другорядних витрат і введення спеціального податку для банків. У скороченні бюджетного дефіциту візьмуть участь банки, банкіри і міжнародні корпорації. Очікується, що ці заходи дозволять в найближчі 10 років збільшити доходи бюджету на $250 млрд. і $90 млрд. - відповідно. Скасування податкових преференцій для нафтових, газових і вугільних компаній повинно за 10 років збільшити надходження до федерального бюджету на $39 млрд. Серед найбільших компаній США, яким доведеться збільшити податкові відрахування, - Bank of America, Exxon Mobil і Microsoft.
Президент Обама підтвердив намір заморозити витрати із державних програм. Як випливає з представленого Білим домом списку, перегляду піддадуться 120 програм, включаючи ініціативу NASA із нової висадки людини на Місяць. Це допоможе заощадити $20 млрд. Серед інших урізаних програм - консолідація 38 погано працюючих освітніх програм в 11; відмова від однієї з програм грантів і від витрат на одну з програм підтримки національних парків, а також від податкових пільг малозабезпеченим громадянам; відмова від витрат на перетворення старих заводів і шахт; закриття програми освоєння виробленої землі.
За підрахунками економістів уряду, заморожування держпрограм дозволить за три роки заощадити $250 млрд. "Ми повинні відмовитися від всього, що для нас економічно недоцільно. І взагалі - припинити викидати гроші на вітер. Ми також повинні відмовитися і від того, що нам в даний момент начебто і потрібно, але в той же час не по кишені", - заявив старший радник президента США Давид Аксельрод.
Боротись з дефіцитом адміністрація президента Обами має намір також за рахунок підвищення податків для сімей з річним доходом вище $250 тис., для яких податок на дивіденди і дохід від приросту капіталу збільшиться до 20% з 15%. Ставка прибуткового податку для двох найбагатших категорій громадян буде підвищена до 36% і 39,6% з нинішніх - відповідно 33% і 35%. За розрахунками адміністрації, в найближчих 10 років скасування податкових пільг для заможних людей, введених президентом Джорджем Бушем-молодшим в 2001-му і 2003 р., дозволить зібрати до бюджету додаткові $678 млрд.
Для сімей з середнім достатком податки підвищувати доки не планується. Барак Обама має намір продовжити введені в рамках антикризових заходів разові виплати для громадян із середнім і малим достатком: їм буде виплачено по $400 на людину. Тим, хто одержує соціальні виплати, держава виділить додаткові $250, які допоможуть не лише сплатити необхідні рахунки, але можуть пожвавити споживання.
Однак деякі витрати уряду США зростуть, не дивлячись на бажання заощадити. Основними одержувачами бюджетних грошей в 2011 р. виявляться система шкільної освіти і Міністерство внутрішньої безпеки. Міністерство освіти отримає додаткові $3 млрд., його загальні витрати повинні скласти $28 млрд. Міністерство внутрішньої безпеки додатково отримає $734 млн. на установку в аеропортах 1 тис. сканерів пасажирів і багажу. Штати, що найбільш постраждали від кризи, отримають $25 млрд. До проекту бюджету США на 2011 р. закладено $79,4 млрд. на федеральні потреби в інформаційних технологіях.
США не збираються економити на обороні і знижувати військові бюджети. Навпаки, витрати Пентагону в 2011 р. зростуть на 2% - до $708 млрд. Але з цієї суми майже чверть - $159 млрд. - піде на продовження кампаній в Іраку та Афганістані. Лише на військову кампанію США в Афганістані в 2010 р. будуть виділені додатково $33 млрд. Більше 11 млрд. в 2011 р. уряд США розраховує виділити на програми, пов'язані із забезпеченням ядерної безпеки, що на 13,5% більше, ніж в 2010 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас