Мінфін підтверджує готовність викуповувати ОВДП напередодні їх погашення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін підтверджує готовність викуповувати ОВДП напередодні їх погашення

Казна та Політика
394
Національний банк України (НБУ) готовий викуповувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) в комерційних банків за п'ять днів до їх погашення.
Про існування такої домовленості повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" в.о. міністра фінансів Ігор Уманський в середу.
"Є відповідна постанова Національного банку", - додав він, в той же час не уточнивши деталі.
Уманський підтвердив, що на нараді керівництва НБУ, що відбулася на минулому тижні, з банкірами за участю прем'єра Юлії Тимошенко обговорювалося питання збільшення продажів держоблігацій.
Коментуючи підсумки первинних аукціонів 28 січня і 2 лютого, на яких різко збільшився обсяг розміщення облігацій, глава Мінфіну спрогнозував, що і наступні аукціони "будуть цікавими".
Водночас він підкреслив, що банки можуть не сподіватися на те, що уряд піде на підвищення ставок прибутковості з ОВДП.
Як повідомив агентству директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик, домовленість про можливість викупу Нацбанком держоблігацій стосувалася лише одного аукціону.
"Це було лише по одному аукціону. У ньому брали участь три-чотири банки, які зібрали 400 млн (гривень). Там не був передбачений обов'язковий викуп. Сенс цього рішення в тому, що Нацбанк може - має право - викупити ОВДП, але не раніше ніж за п'ять днів до закінчення їх терміну", - сказав він.
"Це була разова акція на невелику суму з декількох банків", - підкреслив Круглик.
Він додав, що значний обсяг продажів на аукціонах 2 лютого ніяк не пов'язаний з цим рішенням НБУ.
Як повідомлялося, для залучення покупців Мінфін в другій половині грудня 2009 року підвищив прибутковість ОВДП з 19-20% річних до 25-28% річних, що разом з ущільненням графіка проведення аукціонів до двох раз на тиждень дозволило довести обсяг їх розміщення до 1,1 млрд грн. на тиждень, проте в січні знов опустив ставки, що призвело до різкого падіння обсягів продажів.
В такій ситуації на минулому тижні прем'єр Ю.Тимошенко звернулася до банкірів з проханням збільшити обсяг купівлі ОВДП. За повідомленнями ЗМІ, підвищити привабливість держоблігацій має нібито узяте Нацбанком зобов'язання викуповувати облігації за п'ять днів до їх погашення урядом.
В результаті Мінфін призначив на 28 січня позачергові первинні аукціони, на яких збільшив обсяг продажів в 4,5 рази, - до 0,76 млрд грн., а 2 лютого обсяг продажів збільшився до 1,12 млрд грн.
Мінфін утримує ставки із 3-місячних ОВДП на рівні до 21% річних, 6-місячних - до 23,5% річних, 3-річних - до 26% річних.
В цілому з початку року 2009 року обсяг розміщення ОВДП склав 2,283 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас