Банкам бракує капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам бракує капіталу

Валюта
1981
Капітал декількох банків з групи найбільших перебуває на критично низькому рівні. У групі ризику опинилися як установи з тимчасовою адміністрацією, так і ті, котрі називають себе успішними.
З першої групи недовиконання програми капіталізації було в семи банків, заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку Сергій Круглик. В цілому сума недокапіталізації по 18 найбільших і 20 великих банках складає 9,8 млрд. грн. Він запевнив, що в кожному окремому випадку ситуація під контролем і не викликає занепокоєння в регулятора. За його словами, причини недовиконання плану різні - наприклад, зміни курсу і перенесення термінів нарощування капіталу на прохання акціонерів.
За даними аналізу річної звітності, проведеного "i", серед підозрюваних на слабку капіталізацію виявилися такі найбільші установи, як "Форум", "ОТП Банк", "Райффайзен Банк Аваль" і з об'єктивних причин "Надра" та Укрпромбанк. Ще двох вірогідних кандидатів виявити не так легко.
Найкраща ситуація з капіталом в Ощадбанку. Його відношення до чистих активів складає 27,34%.
Правда, якби нараховувалися резерви на кредити НАК "Нафтогаз", то ця цифра могла б різко зменшитися. Проте поки що НБУ дав Ощадбанку особливі привілеї. "Враховуючи, що банк досить капіталізований, план на 2009 р. був відсутній. На вимогу НБУ капіталізувалися банки, що мають збитки та отримали рефінансування від Нацбанку за умови капіталізації з боку власників", - сказав заступник голови Ощадбанку Сергій Подрезов.
Інший держбанк - Укрексімбанк - довелося неабияк капіталізувати. Статутний фонд довелося збільшити на 6,9 млрд. грн., а ще банк отримав субординований борг на понад 2 млрд. грн. Сьогодні відношення його капіталу до чистих активів складає 19%, поступаючись лише Ощадбанку. До речі, Укрексімбанк також активно кредитував "Нафтогаз" і, ймовірно, також рахує резерви за особливими нормативами.
Непогані справи з капіталом у Брокбізнесбанку і ПУМБ. В першого капітал складає 14,3% чистих активів, в другого - 15,1%. Під контролем ситуація в ПриватБанку, Укрсоцбанку і "ВТБ Банку". Відношення капіталу до чистих активів за підсумками 2009 р. для них складає 11,93%, 13,8% і 11,28% відповідно.
В той же час в Альфа-банку, УкрСиббанку і банку "Фінанси і кредит" відношення капіталу до чистих активів виявилося на початок цього року трохи більше 10%. УкрСиббанк не став коментувати своє становище, а дві інші установи запевнили, що у них ситуація під контролем.
"30 листопада 2009 р. було прийнято рішення про додаткове збільшення статутного капіталу банку на суму 739 млн. грн. Ми плануємо завершити реєстрацію збільшення в другому кварталі 2010 р.", - сказав фінансовий директор Альфа-банку Олег Костючок. Голова правління банку "Фінанси і кредит" Володимир Хливнюк відзначив, що за підсумками діагностики банк отримав прогноз додаткового капіталу для збереження платоспроможності на прийнятному рівні: "На сьогодні ми можемо сказати, що акціонери забезпечили адекватне збільшення регулятивного капіталу".
В той же час розрахунки виявили три банки, в яких відношення капіталу до чистих активів на кінець року виявилося менше 10%. Це ще не однозначний сигнал порушення нормативу адекватності капіталу, проте такі дані викликають підозру. В "Райффайзен Банку Аваль" відношення склало 9,83%. Коментар прес-спікера банку Леоніда Зябрєва виявився плутаним. "Наш банк почав 2010 р. з дуже високим рівнем капіталізації", - сказав він.
"ОТП Банк" виконав план капіталізації. Цього року ми збільшили капітал першого рівня на 800 млн. грн. ($100 млн.). Крім того, був збільшений капітал другого рівня на $80 млн. за рахунок залучення у вигляді субординованих позик від материнського банку. Станом на 31 грудня 2009 р., власний капітал OTP Bank склав 2,84 млрд. грн." - повідомила начальник відділу управління активами і пасивами "ОТП Банку" Ганна Рубльова.
Не прокоментували своє становище в банку "Форум", для якого співвідношення капіталу і чистих активів виявилося найнижчим серед працюючих найбільших, - 9,59%. Відомо, що лише 14 січня 2009 р. банку вдалося збільшити статутний фонд на 638,6 млн. грн.
Збитки "Форуму" виявилися дуже великими і вимагали додаткової капіталізації. Проте двічі збори акціонерів зривалися - 19 серпня і 17-18 грудня. Очевидна причина - конфлікт між акціонерами банку, якими є німецькі Commerzbank AG (трохи менше 75%) і український бізнесмен Леонід Юрушев. За деякими даними, в грудні Нацбанк надіслав акціонерам "Форуму" лист, в якому вимагав терміново докапіталізувати установу. Втім, на результат зборів це не вплинуло.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас