Від Укрпрому хочуть ще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від Укрпрому хочуть ще

Казна та Політика
2160
Кредиторам, які виграли судові позови проти банку, відмовлено в переведенні - їм доведеться чекати, поки ліквідатор отримає кошти. Втім, таким вкладникам давали шанс "виправитися".
"У нас досить багато людей, які виграли судові процеси проти банку. Напередодні переведення, ми запропонували їм відкликати судові позови і виконавчі листи. Це була умова їх переведення. Багато людей скористалися цією можливістю. А ті, хто з якоїсь причини не встиг відкликати, залишилися з нами і потрапили в ліквідаційну процедуру", - зазначило джерело в Укрпромбанку.
Іншими словами, вони потрапили в чергу кредиторів. Їх чекає досить довга і болісна процедура повернення грошей. Ліквідатор помалу повертатиме кредити або продаватиме застави, а отримані гроші буде роздавати кредиторам. Відповідно, найбільші шанси повернути своє мають ті, хто знаходиться ближче до початку черги.
Поки важко передбачити, які шанси на отримання своїх грошей у кредиторів Укрпромбанку, тому що невідомо, скільки коштують активи установи, вважає партнер юридичної компанії "Ільяшев і партнери" Максим Копейчиков.
На сьогодні можна з упевненістю говорити лише про те, як будуть розподілені кредитори по чергах. За словами юриста, для банків така процедура відрізняється від випадків, коли банкрутують звичайні підприємства. Зокрема, ліквідаторові банку доводиться враховувати вимоги Фонду гарантування вкладів фізосіб і закону "Про банки і банківську діяльність".
"Повернення депозитів, які не перевищують 150 тис. грн., відбуватиметься через Фонд гарантування вкладів фізосіб. Кредитори, які мають вимоги з вкладів більше цієї суми, будуть поставлені в четверту чергу (і це не враховуючи позачергових вимог). Є також група фізосіб, платежі яких через Укрпромбанк заблоковані. Вони опиняться в шостій черзі. Підприємці взагалі відносяться до сьомої черги", - нагадав Копейчиков.
Джерело в Укрпромбанку підкреслило, що четверту чергу можна вважати "пільговою". "Гадаю, всі, хто в ній стоїть, своє отримають. Це не сьома, в якій стоїть більшість кредиторів", - заявив він.
Мабуть, це було однією з причин, через які деякі вкладники відмовилися відкликати свої вимоги до банку. Копейчиков допустив, що вони розраховують повернути депозити разом із штрафними санкціями. Проте поки що важко сказати, чи поталанить їм, тому що невідомо, до якої з черг віднести подібні вимоги.
"24 липня 2009 р. були прийняті поправки до статті 96 закону "Про банки і банківську діяльність". Формально подібні вимоги із депозитів понад 150 тис. грн. можуть відноситися до четвертої черги, включаючи штрафні санкції. Втім, можна обмежити претензії до банку лише сумою вкладу. За правилами проведення ліквідаційної процедури, розподіляє кредиторів по чергах ліквідатор. В разі незгоди, вже після цього, можна оскаржити його дії через суд", - підкреслив юрист.
Представник Укрпромбанку доки вирішив не говорити, як поставляться в банку до подібних вимог. "Штрафи? Подивимось. Поки що йде процес формування черг. У місячний термін ліквідатор повинен зібрати кредиторські вимоги до банку", - сказав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас