Точка зору: У 2010 р. зростання економіки ще не почнеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: У 2010 р. зростання економіки ще не почнеться

519
Спад валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в 2009 році склав 14,8%, в 2010 році він очікується на рівні 1,8%. Таку думку висловив виконавчий директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.
При цьому щодо прогнозу динаміки ВВП в 2010 році він відзначив, що при спаді в 2009 році на рівні майже 15%, не має принципового значення, виросте показник на 2% чи знизиться.
"На наступний рік у нас прогноз досить песимістичний - спад на 1,8%. Знаю, що багато експертів прогнозують певне зростання, але після такого падіння що "мінус" 2%, що "плюс" 3% - це можна вважати, що біля нуля. Після 15% падіння корекція може бути і в той, і в інший бік, але це не принципово. Загальна ідея в тому, що економіка не демонструватиме сильного зростання, а буде щось подібне до періоду стагнації", - вважає Д.Боярчук.
За його словами, однією з основних причин відсутності активного відновлення економіки будуть незавершені політичні процеси, бо після президентських виборів почнеться процес "устаканювання" стосовно кадрових перестановок, при цьому важливі для економіки рішення прийматися не будуть.
Крім того, експерт відзначає, що на відновлення економіки негативно впливатиме відсутність держбюджету-2010, тому що бюджет формує половину внутрішнього попиту.
Також Д.Боярчук повідомив, що, незважаючи на деякі позитивні сигнали в експортно-орієнтованих галузях, самі експортери кажуть, що це короткострокові явища і довгострокових контрактів у них все ще немає.
Також, на думку експерта, в 2010 році немає причин чекати істотного припливу інвестицій, оскільки інвестори все ще не хочуть вкладати до України, і, ймовірно, ситуація не зміниться до кінця першого півріччя 2010 року.
"На жаль, Україна знаходиться в чорному списку в інвесторів. І плани щодо перспектив інвестування в Україну переглядатимуться десь в середині року, тобто після завершення виборів, після якоїсь стабілізації процесу, коли стане зрозуміло, що ж все-таки в країні відбувається", - сказав Д.Боярчук.
Крім цього, після рекордного за українськими мірками урожаю два роки поспіль важко спрогнозувати, яким буде урожай в 2010 році.
"У нас є ще і урожай, і коли у нас два роки поспіль за українськими мірками урожай рекордний, то є певний песимізм стосовно врожаю цього року. Можливо, він буде на рівні і цього року, але є дуже великі ризики, що сільське господарство дасть серйозний мінус до статистики по ВВП", - вважає експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас