Мінпаливенерго має намір знову продавати електрику в Молдову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго має намір знову продавати електрику в Молдову

Енергетика
157
Мінпаливенерго вирішило скористатися підвищенням цін на російську електроенергію і відновило переговори про імпорт енергії в Молдову. Про те, що Україна веде переговори з держмонополією Energocom, розповів прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді. Він пояснив, що з 2010 року вартість російської електроенергії, що поставляється в цю країну, збільшилася для молдовських споживачів на 24%. Це змусило Energocom сісти за стіл переговорів.
"Україна здатна запропонувати Молдові партнерські умови, які будуть вигідні обом сторонам", - запевнив він. Фент Ді оцінює щомісячний попит на електроенергію в країні на рівні 250-270 млн кВт•год. Нагадаємо, Україна припинила комерційні постачання електроенергії в Молдову на початку минулого року у зв'язку з тим, що Росія запропонувала цій країні нижчу ціну.
Молдовська ГРЕС (контролюється російською "Інтер РАТ ЄЕС") з 1 січня поставляє електроенергію споживачам країни за ціною 5,8 цента/кВт•год, говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Для порівняння: оптова ринкова ціна (ОРЦ) українського "Енергоринку" зараз складає 5,6 цента/кВт•год. "Але цей тариф включає близько 30% компенсацій і дотацій на постачання електроенергії населенню. Білорусь, наприклад, добилася, щоб дотації не включалися в експортний тариф. Якщо їх виключити, тариф досягне 4,5 цента/кВт•год", - пояснює Саква. Нагадаємо, раніше між "Укрінтеренерго" і "Бєленерго" був укладений договір про постачання електроенергії за ціною нижче ОРЦ. Пізніше "Бєленерго" оголосило про плани з перепродажу української електроенергії до Литви по 12-14 центів/кВт•год.
Як відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб, якщо Україна поставлятиме електроенергію за ціною вище ОРЦ, але нижче російської (5,7 цента/кВт•год), обсяг продажів може скласти $171-185 млн на рік. "Стільки ми виручимо, якщо продажі йтимуть через аукціони, якщо до них будуть допущені всі учасники. Якщо ж вони здійснюватимуться за прямим договором між 'Укрінтеренерго' і Energocom зі знижкою, то можна розраховувати на $135-145 млн", - сказав Тулуб. "Є побоювання, що керівництво Мінпаливенерго піде по білоруському сценарію, оскільки там останній рік активно відстоювали інтереси не виробників електроенергії, а посередника - 'Укрінтеренерго'.
Це, як і у випадку з постачаннями електроенергії в Білорусь, буде порушенням закону про демонополізацію експорту енергії", - відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Титенко. Можливість експорту через "Укрінтеренерго" підтвердили і в самому Мінпаливенерго. "За логікою, поставляти має 'Укрінтеренерго', яке вже має договір з молдовською стороною - його потрібно лише продовжити", - заявив заступник міністра палива та енергетики Олег Бугаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас