Таджикистан підготував біометричні паспорти у Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таджикистан підготував біометричні паспорти у Німеччині

Казна та Політика
263
В Таджикистані вводяться закордонні паспорти нового зразка. Підготовка біометричних паспортів обійшлася в 6 мільйонів доларів. Ці кошти МЗС країни взяв в кредит з держбюджету республіки. Зовнішньополітичне відомство повинне повернути всю суму протягом 3 років, заявив його глава Хамрохон Заріфі.
Таджикистан підготував три види біометричних паспортів - дипломатичний, службовий і громадянський закордонний. У кожен документ вбудований безконтактний мікрочіп і електронна антена. У них містяться паспортні дані громадянина, цифрова фотографія і відбитки пальців.
Якщо звичайний таджицький закордонний паспорт має 12 ступенів захисту, то в новому документі їх 25. Як відзначає представник консульського відділу міністерства закордонних справ Таджикистану Манучехр Махмудов, "полікарбонатна сторінка паспорта захищена особливим ключем, який видаватиметься лише офіційним органам іноземних держав. При цьому у них буде можливість лише бачити цифрову фотографію і читати паспортні дані власника документа. Таким чином, індивідуальна безпека громадянина в плані видачі відбитків пальців повністю забезпечена".
Підготовку біометричних паспортів Таджикистан почав рік тому. Тоді був оголошений тендер на закупівлю порожніх бланків і спеціального устаткування до нього. "Свої заявки для участі в конкурсі подали 25 зарубіжних компаній. В результаті аукціон виграла німецька компанія Mühlbauer", - вказав глава зовнішньополітичного відомства Таджикистану Хамрохон Заріфі, відзначивши, що при виборі партнера в Душанбе врахували досвід учасників тендеру. "Компанія Mühlbauer виготовляє паспорти і всі документи уряду ФРН, а це немало означає".
Собівартість одного бланка становить 11 євро. А ось процес оформлення набагато дорожчий, у результаті ціна на закордонний біометричний паспорт для громадян становить 50 євро. "А ось за дипломатичний потрібно буде заплатити 125 умовних одиниць", - повідомила заступник міністра закордонних справ Таджикистану Озода Рахмонова. Отримання документів є не обов'язковим, а добровільним. Можливо, аж до 2020 року в республіці паралельно видаватимуться як звичайні закордонного паспорти, так і біометричні.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас