Forbes: Березовський, можливо, більше не мільярдер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Forbes: Березовський, можливо, більше не мільярдер

Казна та Політика
1350
Борис Березовський, який змушений останнім часом зменшити свої витрати, можливо більше не мільярдер, пише журнал Forbes Russia.
Із 1991 року Березовський вів спільний бізнес з Бадрі Патаркацишвілі, проте в 2001 бізнесмен був змушений залишити Росію, тоді ж Роман Абрамович викупив в Березовського з Патаркацишвілі 40% "Сибнефти" і 25% "Русала", що їм належали. На руки партнери отримали близько $1,9 млрд., які стали основою їх капіталів.
За даними джерел Forbes, окрім $400 млн., інвестованих через зареєстровану в Лондоні інвестиційну компанію Salford в різні компанії, решту грошей Березовський витрачав досить легковажно. Зокрема, від $35 млн. до $100 млн. було вкладено в купівлю бразильського футбольного клубу Corinthians, $25 млн Березовський витратив на бізнес-джет Bombardier Challenger, $40 млн.- будинок в престижному лондонському районі Челсі, $300 млн. - на будівництво 110-метрової океанської яхти. Крім того, більше $30 млн. він витратив на українські вибори 2004 року. Повідомляється також, що особисті витрати і політичні інвестиції Березовського складали більше $100 млн. на рік, відповідно, за вісім років проживання у Лондоні бізнесмен міг витратити свій статок.
В 2005 році Березовський повідомив, що ділить спільний бізнес з Патаркацишвілі, проте після смерті партнера він відмовився від своїх слів і зажадав від вдови покійного Інни Гудавадзе підпису на заяві про відмову від половини спадку. Гудавадзе підпис поставила, але відкликала його через декілька днів.
Тепер Березовський судиться за спадок Патаркацишвілі, в який, окрім активів під управлінням Salford, входить більше 200 різних об'єктів, у тому числі ресторан Buddha Bar в Нью-Йорку, нерухомість в Марокко та Іспанії, до $100 млн. на банківських рахунках та ін., з Гудавадзе і її дітьми. За словами джерела Forbes, загальна вартість активів Патаркацишвілі складає близько $1,5 млрд. Програш в цій справі загрожує Березовському розоренням.
Зазначається, що влітку 2009 року Березовський змушений був продати яхту, на даний момент він судиться зі своїм колишнім яхтовим агентом Ніколасом Едмістоном, який стверджує, що не отримав від бізнесмена $20 млн. комісійних.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас