США погрожують Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США погрожують Китаю

Казна та Політика
5776
Це станеться, якщо КНР не підтримає введення нових санкцій проти Ірану. Таку заяву в минулу п'ятницю зробила держсекретар США Хіларі Клінтон.
Уряд Китаю не підтримує введення нових санкцій проти Ірану у зв'язку з небажанням загострювати відносини з Тегераном як третім за розміром постачальником нафти. Проте Клінтон підкреслила, що Іран в даний час становить загрозу для всього Близького Сходу, а значить - і для інших постачальників нафти в регіоні. "Уряд США розуміє, що прийняття санкцій може здаватися контрпродуктивним для Китаю, але необхідно думати про довгострокові наслідки", - заявила вона.
Клінтон уточнила, що Вашингтон докладе всіх зусиль для прийняття якомога жорсткішої резолюції Організації об'єднаних націй (ООН) відносно Ірану. На її думку, на Близькому Сході в даний час складаються всі умови для початку "гонки озброєнь". Зокрема, Ізраїль може почати проводити подібну політику через навислу над державою іранську загрозу.
Заява Хіларі Клінтон пролунала наступного дня після того, як верхня палата Конгресу США ухвалила законопроект, що дозволяє президентові країни Бараку Обамі ввести нові санкції відносно Ірану. Санкції будуть направлені проти компаній, які постачають бензин та інше паливо до Ісламської Республіки. Іран, що є четвертим світовим експортером нафти, відчуває істотний дефіцит палива через відсутність достатньої кількості потужностей із переробки.
Керівництво Ірану відкинуло план Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про відправлення урану за кордон для подальшого збагачення. Тегеран заявив, що країна виробить необхідне їй ядерне паливо самостійно. США, Ізраїль та низка інших держав звинувачують уряд Ірану в роботах зі створення ядерної зброї. У Тегерані наполягають, що ядерна програма країни має мирний характер.
Масштабні міжнародні санкції проти Китаю ввести неможливо, упевнений директор Інституту національної стратегії Станіслав Белковський (Москва). "Вся світова економіка, і американська теж, дуже залежні від Китаю. Швидше за все, йдеться про те, аби розпочати реалізацію програм зниження залежності Америки від Китаю. В принципі, це теоретично можливо", - сказав експерт. Зокрема, це може передбачати перенесення частини американських виробництв з Китаю до Індонезії або В'єтнаму, де робоча сила ще дешевша, або до Мексики, де робоча сила дорожча, але це буде компенсовано скороченням транспортних витрат. "Гадаю, Америка прагнутиме до того, аби зменшити як свою залежність від Китаю, так і сьогоднішню роль цієї країни в глобальній економіці і глобальній політиці. Але це питання не одного дня, і воно не може бути вирішене шляхом формальних оскаржених міжнародних санкцій", - упевнений Белковський. Експерт також сумнівається, що в даному питанні США підтримають інші провідні країни світу. "У них немає досить стимул-реакцій і мотивів", - додав він.
"Санкції свого часу не вдалось прийняти відносно Росії, яка теж не захотіла підтримувати Захід з іранського питання. Росія просто показала свій нафтогазовий потенціал Заходу, і ця необхідність відпала. Те ж саме і з Китаєм", - говорить директор програм Росії і країн СНД Німецької ради із зовнішньої політики Олександр Рар (Берлін). Експерт нагадав, що Китай "сидить" на доларових резервах США і має досить потужні інструменти, аби завдати невиправного збитку американській фінансовій системі.
Рар також упевнений, що, не дивлячись на зусилля Заходу, не допустити створення атомної зброї в Ірані, це вже безповоротний факт, і коло країн з ядерним потенціалом розширюватиметься в майбутньому: "Іран отримає атомну зброю, хочемо ми того чи ні. Північна Корея, Індія, Пакистан теж це зробили. Режим нерозповсюдження ядерної зброї в колишньому вигляді вже не діє. Потрібно розробляти нові методи, як співіснувати з новою реальністю".
В свою чергу, Китай припинив діалог з військових питань зі США через намір Вашингтона здійснити масштабні постачання сучасного озброєння на Тайвань. "Зважаючи на намір США здійснити постачання озброєння на Тайвань, яке завдає серйозного збитку і несе негативні наслідки для військових зв'язків двох країн, КНР приймає рішення припинити існуючі домовленості про візити в рамках військового діалогу двох країн", - повідомили в оборонному відомстві Китаю 30 січня.
29 січня військове відомство США повідомило Конгрес про плани поставити Тайваню зброю на $6,4 млрд. Озброєння, у тому числі гелікоптери і протиракетні установки, входить до пакету постачань, які були обіцяні Тайваню ще адміністрацією Буша. У Пентагоні уточнили, що, зокрема, йдеться про продаж острову 60 бойових гелікоптерів Black hawk, зенітно-ракетних комплексів Patriot-3, двох мінно-пошукових кораблів, протичовнових ракет Harpoon і низки нових технологій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас