Цукор закінчиться навесні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукор закінчиться навесні

Аграрний ринок
1985
Цукрова істерія в Україні набирає обертів. З'являється все більше прогнозів від аналітиків про можливу грізну ціну на солодкий пісок навесні. З’ясувати причину дорожнечі необхідного продукту вирішив Антимонопольний комітет. Експерти ж вважають, що адміністративне розслідування не зупинить зростання цін, зумовлене світовим дефіцитом продукту.
Рішення порушити справу щодо зростання ціни на цукор в країні було прийнято за результатами наради з керівниками регіональних відділень АМКУ, яка була присвячена ситуації на соціально важливих ринках.
Як відзначив в.о. голови комітету Олександр Мельниченко, за попередніми даними, за відносно короткий період часу роздрібні ціни на цукор в Україні зросли в середньому на 30%. "Таке значне подорожчання цукру може містити ознаки порушення конкурентного законодавства з боку учасників ринку", - заявив він. Також Мельниченко традиційно застеріг гравців від неправомірних дій і закликав повернути ціни до попереднього рівня, додавши, що комітет буде це враховувати при проведенні розслідування.
Нагадаємо, що раніше, влітку минулого року, виконуючи вимоги АМКУ, ціни на цукор були знижені в 21 області, вимоги комітету з приведення цін до економічно обґрунтованого рівня охопили 150 оптових торговців, 139 торговельних мереж і 5 виробників.
На думку аналітиків, заходи держвідомства в 2009 р. були дієвими та адекватними. "Товару тоді було багато, це був час перед сезоном, тому абсолютно справедливою була вимога АМКУ знизити ціни", - сказала начальник аналітичного відділу "ААА" Марія Колесник. Сьогодні ж аналітики прогнозують дефіцит цукру в 2010 р. на рівні 400 тис. т.
Як відзначають в Українській аграрній конфедерації (УАК), в 2009 р. середньозважена ціна на цукровий буряк складала 327,1 грн. за 1 т, що на 78% більше, ніж в 2008 р. При цьому виробнича рентабельність виробництва цукрового буряку в минулому році склала 25%. Вартість же солодкого піску за рік зросла більш ніж у два рази.
Та ціновий пік ще попереду. Як прогнозує УАК, ціни на цукор досягнуть максимального рівня в березні-квітні цього року. Вже зараз вартість солодкого піску в роздробі перевалила за 11 грн./кг.
Як вважають в УАК, така ситуація є сприятливою для виробників цукрового буряку, бо дозволяє підвищити доходи за рахунок активізації вирощування сировини в 2010 р. На думку експертів, у випадку якщо буде розпорядження від Антимонопольного комітету, то ціни, звичайно, на ринку будуть знижені. "Але в такому разі товар з полиць роздробу відразу ж зникне", - вважає Марія Колесник. На її думку, запасів цукру вистачить лише до середини весни. "Необхідні не лише каральні заходи, а й дії з покриття дефіциту в країні", - вважає аналітик.
Як відзначає Катерина Васіна, стабілізацію ринкової ситуації можна прогнозувати до кінця 2010 р., в разі здійснення запланованих посівів цукрового буряку та обсягів імпорту тростинного цукру-сирцю. Нагадаємо, що в 2010 р. прогнозуються посіви цукрового буряку площею 450 тис. га.
Куди подівся цукор
В останні роки, на відміну від інших видів агропромислової продукції, для цукру не були характерні істотні цінові коливання. Стабільність відпускних цін була пов'язана з високою пропозицією цукру, зумовленою його надвиробництвом у 2005-2006 рр., відповідно - 2,2 млн. т і 2,5 млн. т при внутрішньому споживанні 1,8-2 млн. т.
Але якщо в 2006 р. працювали 119 цукрових заводів, в 2007 р.- 110 заводів, то в 2008 р. цукровий буряк переробляли 70 заводів, а в 2009-му - всього лише 56.
Продовжували виробництво цукру в основному виробництва, які входять до складу великих агропромислових об'єднань. Формування вертикальної структури - від вирощування цукрового буряку до збуту цукру - дозволяло знизити перераховані ризики. Проте оскільки з часом цукровий буряк почали сіяти лише агропромислові об'єднання для потреб своїх заводів, площі його посівів істотно скоротилися.
Як відзначає начальник сектора рейтингів підприємств АПК агентства "Кредит-рейтинг" Катерина Васіна, на зменшення кількості виробників у галузі вплинуло зниження рентабельності через зростання собівартості виробництва при відносно постійному рівні цін на готову продукцію; а також висока залежність від сировини при зменшенні посівних площ цукрового буряку, технологічна складність виробництва і ризики істотних фінансових втрат при зупинці виробництва в разі браку сировини.
В 2008 р. уникнути дефіциту цукру, в якому посівні площі цукрового буряку скоротилися в 1,6 разу, - до 380 тис. га, вдалося завдяки високій врожайності та достатнім перехідним залишкам цукру.
А ось вже на початку 2009 р. було зрозуміло, що обсягів цукру, який буде вироблений з цукрового буряку в 2009 р., буде недостатньо за існуючих обсягів споживання. Дефіцит же планувалося покрити за рахунок переробки тростинного цукру-сирцю.
Анастасія Арасланова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас