Візова симетрія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Візова симетрія

Казна та Політика
1013
Представники всіх п'яти парламентських фракцій: Григорій Смітюх і Валерій Бондик (Партія регіонів), Олег Зарубінський (Блок Литвина), Адам Мартинюк (КПУ), Анжеліка Лабунська (БЮТ), Ярослав Джоджик (НУ-НС) зареєстрували законопроект, яким запропонували ввести симетричний візовий режим з країнами ЄС, США, Японією та низкою інших держав.
Члени всіх представлених в парламенті політичних партій внесли законопроект №6012 про зміни до закону про правовий статус іноземців і осіб без громадянства. Парламентарі пропонують ввести візовий режим, в'їзд і транзитний проїзд територією України для громадян країн ЄС і 11 інших держав.
Нагадаємо, з 1 травня 2005 р. громадяни країн ЄС звільнені від оформлення віз для в'їзду до України на період, який не перевищує 90 днів, або на час транзитного проїзду через територію країни.
Натомість члени Євросоюзу погодилися надати Європейській комісії мандат на переговори про лібералізацію візового режиму з Україною, проте, на думку заступника голови комітету Ради із закордонних справ Леоніда Кожари (ПР), ці умови з боку ЄС не виконуються.
У 2005 р. президент Віктор Ющенко підписав низку указів, що забезпечують безвізовий в'їзд до України для громадян США, Швейцарії, Японії, Андорри, Ватикану, Ісландії, Монако, Норвегії, Сан-Маріно і Японії.
Крім того, на думку експертів, Україна пішла на поступки ЄС, підписавши 18 червня 2007 р. угоду про реадмісію - беззастережне повернення на нашу територію громадян України і третіх країн, які нелегально перебувають в країнах Євросоюзу. З 1 січня ц.р. угода набула чинності.
Ратифікована 15 січня 2008 р. угода між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз передбачає безкоштовне оформлення віз лише для певної категорії громадян, а саме: чоловіка, дружини, батьків і дітей громадян України, що мають дозвіл на перебування у всіх країнах - членах ЄС, учнів, студентів, громадян, які пересуваються із гуманітарною метою, інвалідів та осіб, що їх супроводжують, спортсменів і супроводжуючих їх осіб, журналістів, професійних перевізників, членів екіпажів поїздів, пенсіонерів, дітей до 18 років, членів офіційних делегацій, представників центральних і місцевих органів влади, учасників обміну між містами-побратимами.
Рішення відмінити безвізовий режим для низки країн автори законопроекту аргументують тим, що через введення спрощеного візового режиму державний бюджет щороку недоотримує більше $50 млн., призначених на фінансування українських консульств. Також депутати пропонують пропускати іноземців на територію України лише за наявності страхового полісу, що гарантує оплату послуг екстреної меддопомоги страховиком-резидентом. Цей пункт законопроекту поширюється на осіб без громадянства і осіб, які тимчасово перебувають в країні.
Однак директор інституту моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що набуття чинності даного документа відсторонить Україну від міжнародної політики. "Політична криза не дозволяє нашій країні виступати на міжнародній арені в повну силу, і в разі проходження в парламенті подібних ініціатив після переформатування влади країна виявиться в політичному карантині", - коментує "і" експерт. За словами директора Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександра Сушка, даною законодавчою ініціативою парламентарі намагаються завуалювати свою нездатність прийняти пакет законодавчих ініціатив, що стосуються імміграції, охорони кордонів і захисту персональних даних, і ратифікувати ряд міжнародних конвенцій і протоколів. Насправді депутати заперечують те, що порівняно з іншими країнами (Сербією, Албанією, Боснією і ін.) Україна до цих пір не змогла добитися безвізового режиму з ЄС. Крім того, на думку Сушка, цей законопроект суперечить Конституції, за якою за зовнішню політику в країні відповідає президент, а здійснює її Кабінет міністрів.
Попри те, що документ ініційований представниками всіх політичних сил, в парламенті не поспішатимуть з його прийняттям. Леонід Кожара сказав, що Рада не підтримає даний документ тому, що продовжуються переговори про безвізовий режим між Україною і ЄС. Існує можливість, що Євроспівтовариство надасть українцям безвізовий режим до Євро-2012. Але на даний момент угода з ЄС про полегшений безвізовий режим не виконується, і якщо Євросоюз не введе безвізовий режим для громадян нашої країни, то, за словами Кожари, депутати можуть підтримати згаданий законопроект.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас