Набув чинності договір про передачу банківських даних уряду США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності договір про передачу банківських даних уряду США

Казна та Політика
509
В понеділок, 1 лютого, набула чинності спірна угода між Євросоюзом і США, за якою американські органи боротьби з тероризмом знов отримають доступ до інформації про мільйони банківських операцій, здійснених через фірму із надання фінансових послуг SWIFT з штаб-квартирою в Бельгії.
Строк дії договору - лише 9 місяців. На подальший період передбачається укласти тривалу угоду. Проте вже зараз зрозуміло, що депутати Європейського парламенту на засіданні 10 лютого спробують відкинути цей договір. Вони вважають, що цей документ порушує закон про захист приватних даних, а також їх власні права. Агентство AFP пояснює, що відповідно до Лісабонського договору про реформування ЄС депутати Європарламенту мають повне право участі в ухваленні подібних рішень.
Майбутній комісар ЄС із питань юстиції Вівіан Редінг сумнівається, що договір про SWIFT є необхідним або ефективним заходом у боротьбі з тероризмом. Вона підкреслила, що права особи повинні дотримуватися, коли люди здійснюють грошові перекази, бронюють авіаквитки або проходять через огляд в аеропортах перед польотом, повідомляє агентство DAPD.
Федеральний уповноважений із захисту приватних даних Петер Шаар також висловив думку, що договір про SWIFT суперечить нормам захисту приватних даних і "не виправданий з демократичного погляду".
Через SWIFT щодня здійснюється близько 15 мільйонів банківських трансакцій, у тому числі, звичайні грошові перекази в країнах ЄС. Це означає, що у поле зору американського розшуку може теоретично потрапити будь-який житель Європи. Євросоюз сподівається на те, що в обмін на цей договір США забезпечуватимуть європейські силові структури власною інформацією про терористів, зазначає агентство AFP.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас