Цінний трильйон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінний трильйон

Фондовий ринок
826
Криза по-різному вплинула на випуск цінних паперів у 2009 р. Через необхідність нарощувати статутні фонди, що було особливо актуальним для банків, емісія акцій подвоїлася в порівнянні з 2008 р. При цьому дорожнеча ресурсів і дефолти призвели до того, що емісія корпоративних облігацій скоротилася втричі.
Обсяг випусків акцій, зареєстрованих у 2009 р. Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), склав понад 102 млрд. грн., тоді як в 2008 р. ця цифра не перевищила 46,5 млрд. грн. При цьому 61% від загального обсягу припав на банки, що збільшували статутний капітал. У це число не входить збільшення статутного капіталу фондової біржі ПФТС до 32 млн. грн., хоча рішення з цього питання мало бути прийняте до 30 січня.
24 грудня минулого року члени Асоціації ПФТС, яка володіє 100% акцій однойменної біржі, схвалили збільшення статутного капіталу ВАТ "Фондова біржа ПФТС" до 32,01 млн. грн. шляхом проведення додаткової закритої емісії акцій. Право на придбання 1601 акції додаткової емісії отримало російське ЗАТ "Московська міжбанківська валютна біржа". Як повідомив член ДКЦПФР Микола Бурмака, комісія ще не затвердила рішення щодо реєстрації збільшення капіталу ПФТС, але відповідні документи отримала.
В той же час, за його словами, фондова біржа ПФТС зайняла в 2009 р. перше місце за обсягом торгів акціями. Проте вона істотно здала позиції в порівнянні з попередніми роками: на цей майданчик припало 26% від загального обсягу торгів. З незначним відставанням після ПФТС іде біржа "Перспектива", а трійку лідерів замикає Українська біржа з часткою 22%. При цьому, за словами Миколи Бурмаки, з врахуванням торгів всіма фінансовими інструментами трійка лідерів виглядає так само, проте з іншим розподілом часток: 39% загальних торгів припадає на ПФТС, 32% - на "Перспективу", 9% - на Українську біржу.
Загальний же обсяг торгів цінними паперами в 2009 р. досяг 1 трлн. грн., з яких 37,59% припадало на акції, тоді як станом на 1 січня 2010 р. в біржові списки організаторів торгівлі включено 1472 цінні папери 804 емітентів, 16 з яких входять до котирувального списку першого рівня лістингу і 274 - другого.
За даними регулятора, за одинадцять місяців 2009 р. кількість АТ зменшилася, зокрема ВАТ - на 4,9%, ЗАТ - на 4,4%, і склала 9 618 і 20 359 відповідно. При цьому, за словами Миколи Бурмаки, відповідно до вимоги закону України "Про акціонерні товариства" свої статути за підсумками 2009 р. привели всього близько 150 акціонерних товариств, з яких близько 100, що раніше існували як ВАТ, отримали статус "публічне акціонерне товариство". Переважна більшість компаній, які перереєстрували статути, - банки. Решта 50 компаній - це компанії, які раніше працювали в статусі ЗАТ і після перереєстрації статутів отримали статус "приватне акціонерне товариство". Член ДКЦПФР нагадав, що всі відкриті і закриті акціонерні товариства зобов'язані перереєструватися як публічні або приватні до 30 квітня 2011 р.
В той же час залучення боргового капіталу акціонерними товариствами в 2009 р. знизилося втричі в порівнянні з роком раніше. Так, за минулий рік вони розмістили понад 200 випусків облігацій на загальну суму всього 9,55 млрд. грн., тоді як в 2008 р. - на 31, 35 млрд. грн. Знизили активність на ринку позик і муніципалітети: протягом року ДКЦПФР зареєструвала всього три випуски місцевих бондів на загальну суму 380 млн. грн., з яких Львівська міськрада залучила 300 млн. грн., Донецька - 60 млн. грн., Луганська - 20 млн. грн.
Це не дивно. "Прибутковість українських суверенних і корпоративних облігацій все ще приваблива. Проте зберігається занепокоєння у зв'язку з низькою якістю корпоративних боргів. Цього року вітчизняні підприємства допустили понад 100 дефолтів, і цей процес ще не скоро завершиться", - говорить Тенгіз Лашхі, інвестиційний аналітик КУА "Райффайзен Аваль". З ним погоджується Дмитро Мошкало, віце-президент Foyil Securities. "Ринок облігацій перебуває практично в замороженому стані через дефолти (в т.ч. і технічні), що були цього року, а також невизначеність з макроекономічними показниками наступного року, які безпосередньо впливатимуть на інфляцію. Політична невизначеність не дозволить даному ринку активізуватися в першому півріччі 2010 р." - прогнозує експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас