Банкіри здають позиції перед лицем критики в Давосі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри здають позиції перед лицем критики в Давосі

1280
Всесвітній економічний форум в Давосі показав, що пропозиції щодо посилення регулювання фінансового сектора і створення страхового фонду для банків отримують усе ширшу підтримку.
Голова правління Deutsche Bank Йозеф Акерманн сказав в інтерв'ю Financial Times в Давосі, що підтримує ідею створення загальноєвропейського фонду, який можна було б використовувати для підтримки за необхідності найбільших фінансових інститутів, банкрутство яких могло б створити системні ризики.
"Звісно, гроші до такого фонду в основному мають іти від банків", - сказав він.
Президент британського банку Barclays Боб Даймонд також обережно висловився на підтримку створення фонду.
"Гадаю, кожна з країн G20 хотіла б мати страхову схему, яка дозволяла б покрити витрати, пов'язані з крахом банків у майбутньому", - сказав він, виступаючи на форумі в Давосі.
В той же час висловлювані багатьма банкірами аргументи проти надмірного регулювання банківського сектора і введення обмежень, які у результаті можуть негативно відбитися на економіці, в цілому не знаходили розуміння.
Ідея створення спеціального страхового фонду для найбільших банків належить президентові США Бараку Обамі, який запропонував таким чином покрити витрати бюджету на порятунок фінансової системи. Він же висунув ідею обмеження операцій банків на ринку.
Президент Франції Ніколя Саркозі заявив у Давосі про підтримку пропозицій американського президента, задавши загальний викривальний тон стосовно фінансового сектора. Цей тон був активно підтриманий багатьма іншими політиками.
"Якщо великі банки вважають, що можуть зупинити регуляторів, то вони обманюють самі себе. У них немає політичної підтримки, - сказав журналістам американського конгресмена Берні Френк. - Ми сповнені рішучості ввести дуже жорстке регулювання".
Міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг, якого цитує агентство Bloomberg, сказав, що на користь банків "піти з перших смуг і робити те, що від них вимагається - кредитувати економіку".
Фінансова криза фундаментально змінила взаємини банків з урядами, оскільки гроші платників податків були витрачені на порятунок фінансової системи, констатував глава Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше.
Банкіри, зі свого боку, вважають, що необхідно припинити пошук винуватих і зосередитися на конкретних кроках і їх конструктивному обговоренні.
Якщо регулятори спробують повністю усунути ризик банківських криз, то результатом стане "дуже неефективна система, і, гадаю, ми рухаємося до цього", вважає глава італійського Unicredit Алессандро Проф’юмо.
Керівник HSBC Стівен Грін відзначив, що банки зараз себе почувають краще, ніж рік тому, проте втратили величезну частину громадської довіри. Він побоюється, як би регулятори, посилюючи вимоги до банків, не виплеснули воду разом з немовлям.
"Я вважаю, що відносини між урядами і банками змінилися безповоротно, - сказав The Wall Street Journal глава банку Standard Chartered Пітер Сендс. - Гадаю, банки собі зробили лише гірше. Ми не почули зміни тону".
В суботу банкіри на чолі з Й.Акерманном зустрічалися за закритими дверима з керівниками Мінфінів, ЦБ, регулюючих органів для обговорення змін у фінансовому секторі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас