"Аеросвіт" ніяк не може зібратися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Аеросвіт" ніяк не може зібратися

671
Збори акціонерів авіакомпанії "Аеросвіт" - вже треті за рахунком (попередні - 24 грудня і 15 січня), які не вдалося провести через відсутність кворуму. Причому всі акціонери були присутні на засіданні наглядової ради, яке відбулося цього ж дня. Як розповів заступник голови Фонду держмайна Олександр Потімков, який представляє державу в наглядовій раді "Аеросвіту", на зборах відмовилися реєструватися акціонери з боку держави і компанії "Генавіаінвест", підконтрольної Віктору Пінчуку.
Зараз найбільшими акціонерами авіакомпанії є структури, підконтрольні співвласникам ПриватБанку, а також співголова наглядової ради "Аеросвіту" Григорій Гуртовий - в сумі вони володіють близько 52% акцій, в "Генавіаінвесту" - 25%-1 акцією, у ФДМ - 22,39%.
На зборах акціонери мали затвердити відставку гендиректора авіакомпанії Костянтина Ботєва і призначення замість нього Євгена Трєскунова (зараз обіймає посаду в.о. гендиректора "Аеросвіту"), а також призначити новим головою наглядової ради Григорія Гуртового. За словами Олександра Потімкова, фонд відмовляється брати участь у зборах, оскільки на них також має бути розглянуте питання зміни статуту "Аеросвіту" відповідно до нового закону "Про акціонерні товариства" від 2008 року. "Представники 'Генавіаінвесту' заявили, що не встигли ознайомитися з підготовленим до розгляду на зборах проектом статуту", - відзначив Потімков.
Закон "Про акціонерні товариства" встановлює, що кворум зборів акціонерів має бути знижений з 60%+1 акції до 50%+1 акції, а також істотно розширює повноваження наглядової ради. "Ми і так не можемо зі своїми 22% акцій впливати на діяльність компанії, а з новим статутом і зовсім ризикуємо втратити цей контроль", - сказало джерело у ФДМ. У фонді побоюються, що частка держави буде розмита шляхом збільшення статутного капіталу компанії, а таке рішення збори зможуть прийняти з кворумом 50%+1 акція. "Крім того, зараз 'Аеросвіт' підкоряється чинному закону 'Про господарські товариства', за яким до наглядової ради компанії входять акціонери. Новим законом передбачено, що до наглядової ради повинні входити представники акціонерів, і у ФДМ можуть цілком обґрунтовано побоюватися, що в новій наглядовій раді вони втратять своє єдине місце", - відзначає партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко.
За законом внести зміни до статуту компанія мусить до 1 квітня. Але акціонери можуть роками не реєструватися на зборах і не проводити їх. "Жодних особливих санкцій або підстав для ліквідації компанії у зв'язку з цим не передбачено", - говорить Марченко. Дату наступних зборів акціонерів поки не оголошено, але вони відбудуться не раніше квітня.
У ФДМ відзначають, що не проти прийняття нового статуту компанії, але лише після того, як держава продасть свою частку в "Аеросвіті". "Ми хочемо вийти з цього активу, більше того, всі акціонери згодні брати участь у викупі нашого пакету. Але ми не в змозі здійснити продаж через те, що раніше приватизація була заблокована в судовому порядку", - сказав Олександр Потімков. 22 вересня окружний адміністративний суд Києва за позовом ІК "Он-лайн капітал" (раніше представляла інтереси групи "Приват" в купівлі "Чернігівобленерго") заборонив ФДМ приватизувати держпакет "Аеросвіту". Позов здатний був зіграти на руку акціонерам "Аеросвіту", відзначали тоді експерти. Адже якби всі акціонери брали участь у викупі держчастки, компанія "Генавіаінвест" Пінчука змогла б збільшити свою частку мінімум до блокувального пакету.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас