ООН: В світі - 66 країн з секретними в'язницями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: В світі - 66 країн з секретними в'язницями

Кримінал
251
Щонайменше 66 держав світу використовували або використовують секретні в'язниці для боротьби з терористами, йдеться в оприлюдненій у вівторок доповіді незалежних експертів ООН, який буде представлений на розгляд Ради ООН з прав людини в березні цього року.
В 11 державах з переліку ООН секретні в'язниці використовувалися ще до трагічних подій в США 11 вересня 2001 року. Інші ж держави звинувачуються у використанні секретних в'язниць, у тому числі в третіх країнах, в останні дев'ять років в рамках "глобальної війни проти тероризму".
Підготовка такої доповіді зайняла більше року. В рамках дослідження його автори отримали відповіді на питання від 44 держав і провели інтерв'ю з 30 окремими особами - членами сімей або адвокатами осіб, що містяться в секретних місцях позбавлення волі. Серед опитаних були і колишні в'язні таких в'язниць.
В документі підкреслюється, що таємне затримання і утримання людей під арештом "неприйнятне ні за яких обставин", бо "суперечить основним принципам міжнародного права". Експерти ООН відзначають, що в'язні секретних в'язниць фактично виведені за правові рамки і позбавлені гарантій, закріплених у міжнародному праві. Незважаючи на це, таємне утримання людей під вартою, як і раніше, використовується в ім'я боротьби з тероризмом по всьому світу.
В підготовці цієї доповіді брали участь спеціальний доповідач з питання про тортури Манфред Новак, спеціальний доповідач з питання про заохочення і захист прав людини і основних свобод в умовах боротьби з тероризмом Мартін Шейнін, голова робочої групи по насильницьких зникненнях Джеремі Саркін і віце-голова робочої групи з довільних затримань Шаїн Сардар.
Відзначимо, що торік США визнали, що при президентові Джорджі Буші ЦРУ створило мережу секретних в'язниць за кордоном. Барак Обама після інавгурації віддав наказ закрити їх.
В серпні 2009 року американська телекомпанія ABC повідомляла про секретну в'язницю американських спецслужб в околицях Вільнюса. МЗС Литви спростував цю інформацію. Проте було ініційовано парламентське розслідування.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас