Кудрін: У Росії будуть введені нові правила виплат бонусів керівництву банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: У Росії будуть введені нові правила виплат бонусів керівництву банків

Казна та Політика
215
В Росії будуть введені нові правила виплат бонусів керівництву банків, що послужить стимул-реакцією для подальшого розвитку фінансової системи країни. Про це в інтерв'ю каналу "Росія 24" заявив віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін, який очолює російську делегацію на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.
"Ми вводитимемо нові правила в частини нормативів, резервів банків, оплати вищого менеджменту банків, аби стимулювати їх до довгострокової, стійкої роботи інститутів, а не до швидкого прибутку, який дає швидкі бонуси", - відзначив Кудрін.
При цьому він висловив парадоксальну на перший погляд тезу про те, що суворі правила, введені на міжнародному рівні в посткризовий період, лише розширять можливості руху капіталу. "У Давосі зараз, дійсно, обговорюється, як зробити стійким те зростання, що намітилося. Головна тема – як добитися стійкого зростання. Якщо говорити про те, яка роль держави, то в пік кризи вона неминуче втручається, але я не вважаю, що дилема в тому, більше має бути держави або менше, - говорить Кудрін. - На пленарному засіданні, де були присутні президенти трьох країн та провідні експерти, я сказав, що встановивши правила і жорстко відстежуючи ці оновлені правила, ми лише розвинемо капіталізм".
За словами Кудріна, якщо сьогодні всі бояться поганих боргів, цінних паперів з невідомою надійністю, якщо кожна країна захищатиметься від цих цінних паперів, то ми просто наставимо стін, бар'єрів на шляху руху капіталу. "І тоді всі наші країни отримають менше кредитів, менше капіталу. Буде і менше економічне зростання, - упевнений Кудрін. - Тому питання не в тому, щоб більше бар'єрів наставити, а в тому, аби встановити суворі правила. Щоб навіть найпрофесійніший інвестор будь-якої країни, вклавши гроші в цінний папір якоїсь фірми або компанії, був упевнений, що це захищено. Тоді капітал піде потужнішим, ніж зараз. Правила не лише не зменшують капіталізму. Вони розширюють можливості руху капіталу”.
Кудрін також озвучив прогноз стосовно зовнішніх запозичень на найближчий період. За його словами, в найближчі 5 років Росія позичатиме по $18-20 млрд. при вартості бареля нафти $70. Крім того, він заявив, що не чекає стрибка цін на нафту і серйозних змін курсу рубля. "Зараз ціни на нафту дуже помірні в порівнянні з тими, що були до кризи. У цьому сенсі ми не матимемо якихось великих стрибків рубля, і зараз можна сказати, що рубль в рівноважному становищі, якихось серйозних змін не буде", - сказав Кудрін.
При цьому чиновник назвав однією з помилок останніх років, допущених російськими економічною владою, серйозне зміцнення національної валюти і зростання інфляції в результаті зростання доходів від високих цін на нафту. "Тобто ми починали витрачати, не важливо, на що, і це створювало велике зміцнення рубля і інфляцію. Причому ми навіть стримували це, нагромаджували стабфонд. Виявляється, що мало стримували, треба було більше. Це перша помилка. Зміцнення і інфляція - це наслідки наших дій з використання нафтогазових ресурсів", - сказав міністр.
Глава мінфіну також заявив, що відійти від сировинної моделі до високих технологій російській економіці заважають недостатній Стабілізаційний фонд, висока інфляція і зміцнення рубля. "Держава має створити інфраструктуру модернізації. На ринок мають вийти фахівці, які працюватимуть на новому устаткуванні. А десь вони мусять цьому навчитися. Нам потрібно відновити освіту. Нам потрібно створити чіткі інститути фінансування нових розробок. Для цього нам потрібні інвестиційні компанії, венчурні компанії", - пояснив він.
"Нам потрібні також і запозичення, новітні технології. Ми не винайдемо все, що створено в світі. Тому ми мусимо рухатися двома шляхами - запозичувати новітні технології і створювати нові продукти, готуючи кращих фахівців, фінансуючи наукові дослідження", - підкреслив Кудрін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас