Український ринок акцій закрив тиждень незначним зниженням у зв'язку з фіксацією прибутку гравцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрив тиждень незначним зниженням у зв'язку з фіксацією прибутку гравцями

Фондовий ринок
290
Український ринок акцій закрив тиждень падінням, не зважаючи на позитивну динаміку на світових ринках. Українські інвестори вважали за краще в кінці тижня фіксувати прибуток після попереднього зростання, внаслідок чого індекси провідних фондових майданчиків знизилися: "Української біржі" - на 0,55%, до 1671,77 пункту, ПФТС - на 0,57%, до 633,91 пункту.
Як прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" В'ячеслав Орлюк, в ході торгівельної сесії фондовий ринок країни показав різноспрямовану динаміку. За його словами, українські майданчики відкрилися "гепом" вниз на тлі падіння американських індексів напередодні, проте до середини дня котирування більшості ліквідних акцій вийшли в "зелену зону" при незначній активності гравців в очікуванні публікації важливої макроекономічної статистики із США.
Як відзначив аналітик, поліпшення кон'юнктури на світових фондових майданчиках, викликане виходом позитивних статданих щодо зростання ВВП США в четвертому кварталі 2009 року, зумовило зростання торгівельної активності на українських біржах у другій половині дня. В той же час оптимізм на світових майданчиках на українському ринку був компенсований кількістю інвесторів, що бажають зафіксувати прибуток напередодні вихідних.
Орлюк прогнозує, що відсутність негативних внутрішніх новин, закриття в п'ятницю російських і європейських майданчиків значно вище за рівні четверга, а також відкриття американського ринку з "гепом" вгору і зростання сировинних котирувань можуть стати підставою для "позитивного старту" українського ринку наступного тижня.
На "Українській біржі" в п'ятницю лідером зниження стали акції "Укрнафти", що втратили 6,37% при обсязі торгів 6,432 млн грн. Гравці пояснюють це початком періоду виплати дивідендів і невизначеністю з датою закриття реєстру.
Крім того, інтересом інвесторів користувалися акції банківського сектора і сталеливарних компаній. Найактивніше торгувалися акції Алчевського меткомбінату (+1,16%) і Єнакіївського метзаводу (+1,22%). Активно скуповувалися акції Крюковського вагонобудівного заводу, що подорожчали на 2,09%, після того, як завод підтвердив плани в 2010 році майже в два рази збільшити виробництво вантажних вагонів.
Як відзначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, новина про зупинку доменної печі №4 з ранку чинила тиск на вартість акцій Алчевського меткомбінату, проте поліпшення зовнішньої кон'юнктури надалі сприятливо вплинуло на котирування акцій комбінату, які підвищилися на 1,16%.
Аналітик також повідомив, що публікація річної звітності банку "Форум" також надала деякий тиск на котирування акцій, що знизилися на 0,69%. Як відзначив експерт, чистий збиток "Форуму" в 2009 році склав 2,94 грн. на акцію, що є більш ніж негативним, враховуючи, що найкращий результат банку був зафіксований в 2007 році, коли чистий прибуток склав 0,46 грн. на акцію.
В лідери зростання в п'ятницю також вийшли акції Харцизького трубного заводу (+2,94%) і Полтавського ГЗК (+2,74%). З ліквідних акцій подешевшали папери "Азовсталі" (-0,12%), Авдіївського коксохімічного заводу (-1,29%) і "Центренерго" (-0,2%).
На "Українській біржі" в п'ятницю було укладено 1454 операції на суму 39,9 млн грн.
На ПФТС в лідерах за обсягом торгів стали акції "Центренерго" (+0,35%), Єнакіївського метзаводу (+1,81%) і "Укрнафти" (-7,5%).
На ПФТС цього дня з акціями було укладено операцій на суму 12,357 млн грн.
Як повідомила трейдер інвесткомпанії Phoenix Capital Ірина Барабанова, на західних ринках акцій українські папери також торгувалися різноспрямовано: акції Regal Petroleum підскочили на 4,6%, в той же час папери JKX трохи знизилися, а ціна на акції Cadogan Petroleum залишилася без змін.
За словами Барабанової, основний інтерес інвесторів спостерігався до акцій Kernel, що подорожчали на 3,3%.
Акції Ferrexpo продовжують знижуватися, в п'ятницю подешевшавши на 0,82%. Як відзначила Барабанова, за останній тиждень ціна на ці акції знизилася вже на більш ніж на 6%. Котирування акцій "Астарти" збереглися на рівні закриття попередньої сесії.
По паперах "XXI століття" операцій не було.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас