Держкомпідприємництва пропонує ліквідувати правові підстави для рейдерства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомпідприємництва пропонує ліквідувати правові підстави для рейдерства

404
Ліквідувати правові підстави для рейдерства і, зокрема, встановити кримінальну відповідальність за силове захоплення приміщень і виробничих потужностей підприємств, установ, організацій, пропонує Державний комітет України з питань регуляторної політики і підприємництва (Держкомпідприємництва).
Згідно з повідомленням прес-служби відомства, відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств", розроблений Держкомпідприємництва, уряд схвалив на розширеному засіданні 27 січня.
"Поширення рейдерства як інструменту перерозподілу власності в даний час створює реальну загрозу національним і економічним інтересам держави і робить сумнівними перспективи розвитку малого і середнього бізнесу. Ситуацію, що склалася у зв'язку з масовим використанням протиправних поглинань, пропонується вирішити формуванням ефективної системи захисту прав власності", - йдеться в повідомленні.
Законопроект пропонує внести зміни до шести кодексів і 10 законів.
Зокрема, документ передбачає введення кримінальної відповідальності за підробку документів на реєстрацію юридичної особи, бланків, печаток і штампів.
Законопроект також пропонує підсилити відповідальність державних реєстраторів за проведення неправомірних реєстраційних дій (штраф від 20 до 40 мінімальних неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Вперше визначається порядок створення ліквідаційних комісій, права, обов'язки і відповідальність їх членів.
Крім того, з метою спрощення відкриття рахунків у банках документ передбачає введення єдиного документа, що підтверджуватиме постановку на облік в ДПАУ, Пенсійному фонді та інших контролюючих органах. В той же час спрощується процедура припинення діяльності суб'єкта господарювання і його повторної реєстрації.
На думку авторів документа, в більшості європейських країн прийняті спеціальні закони проти рейдерів, тому ініціатива Держкомпідприємництва, підтримана урядом, не лише наближає Україну до європейських норм ведення бізнесу, але і сприятиме формуванню привабливого інвестиційного клімату і позитивного іміджу держави.
Як повідомлялося, уряд 27 січня на розширеному засіданні за участю підприємців і представників асоціацій затвердив низку документів, направлених на врегулювання підприємницької діяльності в Україні, зокрема, законопроекти про спрощену систему оподаткування, про спрощення дозвільної системи в частині впровадження принципу "мовчазної згоди", про зменшення кількості видів ліцензування та ін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас