Дорогі Ігри: Скільки коштує Олімпіада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогі Ігри: Скільки коштує Олімпіада

Казна та Політика
971
Для простих глядачів Олімпійські ігри - це видовищне і захоплююче свято спорту, але для організаторів Олімпіада, перш за все, є фінансово-економічним заходом державного масштабу.
Крім того, це прекрасна можливість продемонструвати свою країну туристам і потенційним інвесторам з кращого боку, підняти свій імідж і престиж на світовій арені, тож господарі зазвичай не скупилися на проведення Ігор. Задоволення це, потрібно сказати, справді недешеве.
Залишитися б при своїх
Останній приклад - Олімпіада в Туріні 2006 року. Ігри вийшли вельми вдалими в економічному сенсі. Організатори витратили 707 млн євро, а заробили 974,4 млн. Цей успіх здивував багатьох експертів, і канадцям, здається, буде складно добитися чогось подібного.
В 2006 році канадський прем'єр-міністр Гордон Кемпбелл заявив, що проведення спортивного форуму обійдеться його країні в $600 млн. Виявилось, що ця цифра далека від реальності.
Офіційний бюджет Олімпіади-2010 у Ванкувері, за останніми підрахунками, складає $1,76 млрд (у попередньому варіанті ця сума була на 127 млн меншою). Олімпійський комітет Ванкувера (ВАНОК) також підрахував, що цю суму вдасться компенсувати прямими доходами від Ігор, тобто спонсорськими операціями, продажем прав на трансляції, квитків, різних товарів і так далі. Таким чином, витрати і доходи від Олімпіади врівноважують один одного.
Непередбачувані витрати
Втім, такий висновок виходить лише на основі офіційних даних ВАНОК, на ділі ж Олімпіада обійдеться канадцям набагато дорожче. Про це не втомлюються нагадувати противники Ігор, яких в Канаді знайшлося немало. Вони стверджують, що за часів економічної кризи такі величезні суми можна витратити на корисніші справи, ніж організація спортивних змагань і бажання уразити розмахом інші країни.
За їхніми підрахунками, реальна вартість проведення Ігор наближається до $6 млрд, адже багато інфраструктурних об'єктів, які не включені до бюджету, на ділі будуються або реконструюються саме для Олімпіади, а кошти на них йдуть з кишень платників податків.
До таких об'єктів належать автострада Sea to Sky, спорудження якої обійшлося приблизно в мільярд доларів, величезний торгівельний і діловий центр (Vancouver Convention & Exhibition centre), модернізація залізниці Canada Line, швидкісні поїзди якої обслуговуватимуть Олімпійське село, тощо.
Не входять в кошторис і кошти, які доведеться витрачати на те, аби приймати численних світових політиків, що також влетить в копієчку. Організатори не врахували і спорудження павільйонів, присвячених попереднім Олімпіадам в Туріні й Пекіні, і будівля секретаріату Ігор, а це ще близько $70 млн.
Крім того, навіть закладені в бюджеті витрати також загрожують вийти за рамки. Так, ВАНОК визнав, що забезпечення безпеки в ході Ігор-2010 обійдеться приблизно в $900 млн (замість передбачуваних 200 млн). Через світову фінансово-економічну кризу не так легко залучати спонсорів і додаткові кошти, тому в новому бюджеті комітет на $27 млн збільшив графу Непередбачені витрати.
Сочі буде дорожче
Тим не менше Олімпіада - це не лише витрата державних і спонсорських коштів. Її прибічники резонно стверджують, що всі побудовані об'єкти після Ігор нікуди не зникнуть, це довгострокові громадські проекти, які продовжуватимуть служити канадцям вірою і правдою. Крім того, канадський уряд вважає, що така масштабна подія, як Олімпійські ігри, може стати стимул-реакцією, необхідної для того, щоб допомогти країні вийти з рецесії, тоді як інші держави повинні розробляти спеціальні програми для пожвавлення економіки.
Олімпіада створила величезну кількість робочих місць і, за оцінками канадських експертів, принесе економіці країни в цілому близько $4 млрд. Не можна забувати і про перспективу - Олімпійські ігри напевно привернуть увагу туристів до Канади не лише на період змагань. Досвід Ванкувера, звичайно ж, актуальний для нашої країни, яка буде хазяйкою наступної зимової Олімпіади.
Озвучена прогнозована вартість наших Ігор (навіть коректована в умовах кризи) перевершує найдетальніші підрахунки канадських скептиків. Але і всю вищезгадану користь ці інвестиції мають принести.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас