Британія може реприватизувати націоналізовані банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія може реприватизувати націоналізовані банки

215
В 2007 і 2008 роках уряду Великобританії довелося націоналізувати деякі фінансові інститути, рятуючи їх від краху. Після стабілізації ситуації в світовій банківській системі серед політиків і економістів почалися розмови про необхідність продажу держпакетів приватним інвесторам.
З урахуванням того, що реалізація цих активів у перспективі може принести до 71,5 млрд фунтів (116 млрд доларів), ідея стає дедалі привабливішою. Втім, на її реалізацію буде потрібно як мінімум декілька років, відзначають експерти.
Виручена сума від продажу держчасток в таких фінансових інститутах, як Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds Banking Group, Northern Rock, перевищить доходи від розпродажу держактивів, влаштованого протягом 1980-х років прем'єр-міністром Маргарет Тетчер. Тоді казна отримала від продажу British Airways, British Gas та інших компаній близько 65 млрд фунтів.
В період нинішньої фінансової кризи британський уряд витратив на порятунок банківської системи 120 млрд фунтів. Частина з них пішла безпосередньо на викуп банківських активів. Так, пакети акцій RBS (зараз 84% належить державі) і Lloyds Banking (43%) обійшлися уряду в 66 млрд фунтів.
Розпродажем державних активів у 1980-х займалися консерватори. Не виключено, що їм доведеться повторити цей номер знову. Річ у тім, що під час нинішньої кризи банківську систему Великобританії від краху рятував уряд лейбористів, проте на запланованих на червень парламентських виборах їхні шанси програти своїм традиційним політичним опонентам досить великі.
За словами експерта Лондонської школи економіки Тома Кірхмайєра, практика показує, що уряди зазвичай є поганими власниками банків.
"Приватні власники справляються з цим завданням набагато краще - саме цей факт служить основою для подібних планів, - говорить Кірхмайєр, - Втім, я не думаю, що існує термінова необхідність продажу з фінансової точки зору".
Залишається додати, що в даний час поточні ціни акцій британських банків нижчі, ніж вартість на момент входження держави в їхні капітали. Негайний продаж державних часток приніс би казні збитки в розмірі 21,9 млрд фунтів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас