ЄЦБ: Банки єврозони продовжили посилювати правила кредитування в IV кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Банки єврозони продовжили посилювати правила кредитування в IV кварталі

354
Банки єврозони в четвертому кварталі 2009 року продовжили посилення правил надання кредитів, ідеться в доповіді за підсумками щоквартального Дослідження банківського кредитування (Banking Lending Survey, BLS) проведеного Європейським центральним банком (ЄЦБ).
Доповідь підготовлена за підсумками опитування 118 європейських банків, проведеного ЄЦБ в період з 7 грудня по 8 січня. Дослідження проводиться на щоквартальній основі. Питання, що містяться в дослідженні, стосуються трьох основних напрямів кредитування: позики і кредитні лінії підприємствам, іпотечні кредити фізичним особам і споживче кредитування. ЄЦБ опитує банки стосовно їх правил розгляду кредитних заявок і винесення рішення по них, термінів кредитування та умов видачі кредитів.
Таким чином, вимоги до позичальників підвищуються в зоні євро вже десятий квартал поспіль, пише газета The Wall Street Journal.
В доповіді ЄЦБ підкреслюється, що "банки продовжили посилювати стандарти надання кредитів, хоча не так різко, як раніше".
Всього, згідно з опитуванням, 9% банків єврозони зробили правила надання кредитів суворішими проти 10% в третьому кварталі 2009 року, тоді як лише 6% банків зважилися на спрощення вимог.
В той же час в повідомленні Центробанку відзначено, що переломний момент в практиці посилення правил кредитування ще не настав.
"Настання поворотного моменту в тенденції вживання суворіших стандартів кредитування, що простежується з другої половини 2007 року, наблизилося, але ще не сталося", - сказано в доповіді.
На посилення банками своїх кредитних стандартів негативно вплинули, у тому числі, "витрати, пов'язані зі зміцненням капіталу", вважають експерти ЄЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас