Газпром став монополістом на польському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром став монополістом на польському ринку

Енергетика
536
Російська компанія "Газпром" і польська PGNiG остаточно погодили умови нового довгострокового контракту до 2037 року.
Як повідомляє Лента.ру із посиланням на агентство Dow Jones, "Газпром" зобов'язався постачати до Польщі до 10,2 мільярдів кубометрів газу за польськими стандартами щороку (11 мільярдів кубометрів за російськими стандартами).
Враховуючи, що всього в Польщі споживається 14 мільярдів кубометрів, з яких 30 відсотків країна добуває самостійно, "Газпром" став фактично одноосібним експортером газу до Польщі. Про це пише польський портал Parkiet.com. У 2008 році "Газпром" продав до Польщі більше восьми мільярдів кубометрів.
За даними РИА Новости, сторони також погодили й умови транзиту газу. Тепер "Газпром" взагалі не повинен буде платити за транспортування газу територією Польщі, проте замість цього він знизить ціни на газ для PGNiG.
Газ до Польщі з Росії поставляється за довгостроковими контрактами за договором від 1993 року і поправками від 2003 року. Термін колишнього контракту з Польщею закінчувався у 2022 році. Його було вирішено продовжити на 15 років ще в жовтні 2009 року, проте деталі нового договору не були відомі.
В Польщі "Газпрому" належить 48 відсотків компанії Europolgaz, оператора місцевої ділянки газопроводу "Ямал-Європа". Ще 48 відсотків належало самій PGNiG, а 4 відсотки - приватним інвесторам. У 2009 році "Газпром" ініціював переговори про збільшення своєї частки у Europolgaz, а в жовтні міністр енергетики Росії Сергій Шматко заявив, що домовленість була досягнута. Це відкрило шлях до підписання документів про збільшення постачань газу до Польщі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас