"Укртелеком" притримає дивіденди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртелеком" притримає дивіденди

Фондовий ринок
717
Фінансова ситуація, мабуть, поки не дозволяє держпідприємству виплатити дивіденди за 2007 р.
Як повідомила прес-секретар ФДМ Ніна Яворська, за клопотанням з боку представників "Укртелекому" розгляд справи про сплату монополістом дивідендів державі в Господарському суді Києва було перенесено вдруге на 30 березня 2010 р.
Як писали "ЭИ", 17 грудня 2009 р. в Госпсуді столиці відбулося перше слухання за позовом ФДМ проти "Укртелекому". Державне відомство зажадало від оператора, в якому державі належить 92,86% акцій, виплатити дивіденди за 2007 р. Йдеться про суму 74 млн. грн. Про позов ФДМ до "Укртелекому" стало відомо ще в серпні минулого року.
В грудні 2009 р. вперше було прийнято рішення перенести розгляд справи на кінець січня 2010 р., а приводом для цього, за словами пані Яворської, стала заява представників "Укртелекому" про готовність виплатити борг. Як вона уточнила вчора, представники ВАТ не відмовляються від своїх обіцянок і попросили відстрочення, аби врегулювати проблемні питання.
Можна передбачити, що "Укртелекому" було важко під кінець минулого року акумулювати потрібну суму для виплати грошей державі в особі ФДМ у зв'язку з фінансовими труднощами. Відзначимо, що ВАТ торік і на початку цього року мав виплатити частину $500-мільйонного кредиту перед Deutsche Bank і Credit Suisse.
Як відзначає аналітик компанії BG Capital Олександр Паращій, зазвичай виплати проходять в першому і третьому кварталах. За його даними, оператор почав виплачувати борг в кінці 2008 р.- $56 млн. за півріччя. Вже мали відбутися три виплати: одна - в 2008 р. і дві - в 2009 р.
Крім того, наприкінці 2009 р. між "Укртелекомом" і трьома мобільними операторами ("Київстар", МТС і "Українські Радіосистеми" (ТМ Beeline)) були підписані договори із інтерконекту. Це означає, що держоператор зобов'язаний виплатити операторам мобільного зв'язку борги за вхідний на їх мережі фіксований трафік. Відзначимо, що обсяг голосового трафіку ВАТ на мобільні мережі в 2008 р. склав 1153 млн. хв. Як очікується, в минулому році цей показник дещо знизився.
При цьому є підстави вважати, що велике фінансове навантаження позначилось на звітності монополіста зв'язку за минулий рік. Як днями повідомив перший заступник глави Державної адміністрації зв'язку Володимир Смоляр, за попередніми даними, "Укртелеком" за підсумками минулого року покаже збиток. Обсяги збитку пан Смоляр не уточнив.
Нагадаємо, 2008 р. держоператор закінчив з величезним чистим збитком, що перевалив за 1,5 млрд. грн. Тоді на показники дуже сильно вплинуло різке ослаблення гривні і перерахунок валютної заборгованості держмонополіста за новим курсом.
Водночас все говорить про те, що Фонд держмайна України буде достатньо наполегливо добиватися від "Укртелекому" перерахування грошей на свої рахунки. До цього чиновників підштовхує не тільки виконаний лише на 9,2% (785 млн. грн.) план із приватизації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас